de Fluessen - Niet op de Hegemer Mar maar op de Fluessen werd dit jaar de slotwedstrijd van de IFKS verzeild (op de Hegemer Mar vond het NK pampus dit weekend plaats). Van een echte ‘slot’wedstrijd kon dit jaar helaas niet gesproken worden. Door het welbekende virus werd de IFKS afgelast en resteerden voor de bemanning na een periode van intensief trainen alleen de wedstrijden in het naseizoen. Dit naseizoen werd vorige week afgetrapt met de Friese Hoek Race. Het weer (bakken met regen) was daar net zo slecht als de resultaten van de EA. ‘It skip rûn foar gjin meter, it wie krekt in deade fûgel’, aldus één van de bemanningsleden. Een laatste plaats tot gevolg. Tijd voor actie…

Dat het weer net zo veranderlijk kan zijn als de snelheid van een skûtsje werd een weekend later snel duidelijk. Oké, de dag startte met dichte mist waardoor de eerste start +/- 1 uur werd uitgesteld, maar zodra de zon het had gewonnen van de laaghangende waterdruppels was het een prachtige zeildag. Met een mooie windkracht 3, met vlagen 4, kon er gestart worden en snelden de Eastermarders als eerste om de bovenste ton. De voorsprong werd vastgehouden en zelfs uitgebreid totdat er na meer dan de helft van de route een bericht kwam dat de wedstrijd was afgebroken. Achteraf bleek dat één van de laatste tonnen nog achter een boeienboot hing in plaats van op de juiste plek verankerd aan de bodem van de Fluessen. Uiteraard teleurstelling bij de Eastermarder bemanning, maar die teleurstelling werd al snel ingeruild voor goede moed. Iedereen was allang blij dat de ‘deade fûgel’ was omgetoverd tot een blij (snel) beestje dat precies deed wat de bemanning wilde.

De tweede wedstrijd wederom als eerste boven en na een moeizaam voordewindse rak waar een aantal plekken werden verloren, werden de Eastermarders na een inhaalslag uiteindelijk keurig 3e. Langzaam ‘kakte de wind wat in’ en dus werd tussen de wedstrijden door de basistrim aangepast. De derde start was top en 'it doarp Eastermar' gleed wederom als eerste om de boventon, met de 'Eelkje' van Jeroen de Vos op de hielen. Gelukkig was de voorsprong op de rest van de achtervolgers groot zodat de EA zonder risico’s de eerste plek kon verdedigen en uiteindelijk met een uitgebouwde voorsprong als eerste finishte.

Over de laatste wedstrijd hoeven we het niet heel lang te hebben. 'it doarp Eastermar' zeilde de gehele wedstrijd met ruime voorsprong op kop, maar werd echter bij de finish niet ‘afgeschoten’ wegens een te vroege start met nog 5 andere skûtsjes. Schipper Geale Tadema reageerde nuchter: ‘Tsja, as je noait te betiid binne, binne je altyd te let’. En dat klopte, de goede resultaten van de eerste wedstrijden (met meer dan goede starts) waren voldoende voor een eerste plek in het klassement.

Volgend weekend wacht met de Roekoepolle race op de Snitser Mar de laatste krachtmeting van dit seizoen. 

Slotwedstrijd IFKS

Foto: Irma Lok

245140991 4272897506139100 2110879966839415669 n

Mear skûtsje- en Stiftingnijs:
Ek nijsgjirrich: