DSCF1428

Opening door voorzitter Wijbe Postma, hij heet de donateurs en gastsprekers Douwe Visser en Kris Heijnis welkom. Ljochtmaster Oebele wordt speciaal bedankt voor het verzorgen van de fraaie verlichting in de donkere dagen van deze winter. Zaterdag 7 februari zal het licht weer worden verwijderd en gaan we ons voorbereiden op het seizoen 2015.

De 'wynaksje' was een groot succes en Hendrik Tadema is absoluut Kampioen Wijnverkoper en hij mocht een groots applaus in ontvangst nemen. Schipper Geale Tadema lichtte vervolgens bepaalde zaken van het skûtsjesilen toe. In diverse grafieken werd duidelijk gemaakt waar ons skûtsje staat in verhouding tot andere skûtsjes.

DSCF1341DSCF1362DSCF1363

Na de pauze tijd voor de gastsprekers: een man van de zee en een man van de binnenwateren. Kris komt uit Wijk aan Zee en Douwe is opgegroeid op het binnenwater. En nu samen bezig met o.a. skûtsjesilen. Sinds 2001 werken Douwe en Chris samen. Kris vanuit zijn professie: mensen, organisatiestructuren en samenwerking. Douwe vanuit zijn schipperservaring (binnenvaart en skûtsjesilen).

'Met de kloten voor het blok'  is een van de vele uitdrukkingen uit de zeilvaart. Douwe ging in 1989 met de kloten voor het blok. Hij besefte dat het skûtsjesilen iets bijzonder was in Fryslân. Het ging al snel goed: 2 kampioenschappen zonder trainen! Het was toen gewoon naar Grou, aanboord, en in Snits weer van boord.

DSCF1430DSCF1431DSCF1434

Een mooie uitspraak van Douwe: 'een schipper is koning in zijn eigen koninkrijk'. In de eerste gesprekken maakte Kris duidelijk dat winnen in de sport ook te maken heeft met keuzes maken. Winnen met een zwakke schakel op het schip is een beperking. Maar hoe los je dat op? Een belangrijk punt was dat Douwe moest stoppen met schipperen. Niet in de zin van stoppen met varen, maar het zijn van bemanningslid moest niet meer gezien worden als een vrijblijvende bezigheid. Als een team wil winnen, moeten alle leden zich committeren aan het jaarschema. Een belangrijke stap.

De periode 1995-2003 werd een overgangsfase. Van 'oud schipperen' naar 'nieuw schipperen'. Douwes vrouw wist blindelings wat Douwe wilde, maar van de bemanning kun je dat niet verwachten. De hele bemanning werd vervolgens ontslagen. Een nieuwe filosofie. Wie een brief kreeg kon vertrekken. Dat gaf een schok. Elk jaar op 1 november gaat nu alles overboord en op 15 november wordt bekeken hoe het team het volgend jaar weer verder gaat, met motivatie als sleutelwoord. Deze aanpak was nieuw in de skûtsjewereld.

Feedback... brandweermannen, skûtsjeschippers en topsporters zijn niet direct gewend aan het geven van feedback. Het geven van onderlinge feedback bleek de basis voor onderling vertrouwen en respect. Het is een proces waar het team aan moest wennen. En ieder jaar is dit weer onderwerp van gesprek. Want zonder feedback kom je niet verder, is van levensbelang voor een teamsport.

Skûtsjesilen is de belangrijkste bijzaak! Een belangrijke slogan op de Snekerpan: volleybal, feestjes etc. kunnen nooit belangrijker zijn dan willen winnen! Dus wat je ook doet: met de 'de kloten voor het blok' en ervoor gaan!

DSCF1435

Mear skûtsje- en Stiftingnijs:
Ek nijsgjirrich: