Image

 

Zaterdag 25 augustus vindt al weer de zevende editie van 'it Easterbarren' plaats.

Vanaf drie uur kunt u gratis terecht op een zeer afwisselend en gezellig straatfestival.
It Easterbarren staat bekend om zijn kwaliteit en heeft een sfeervol, laagdrempelig en Frysk karakter dankzij zijn unieke formule.
De hele middag tot het begin van de avond staan ± 400 professionele, semi-professionele en amateurartiesten voor u klaar. 13 podia
Heel het centrum van Eastermar dient als podium voor de talloze muzikanten, straatartiesten, voorstellingen, exposities en demonstraties.
Maar liefst 13 podia, alle audio-versterkt, zijn er dit jaar beschikbaar.
U wandelt van podium naar podium en blijft hangen op de plekken die u leuk vindt. Dit jaar is de route uitgebreid en vormt ook recreatieterrein 'de Komerk' onderdeel van het festivalterrein.

easterbarren

Wat staat u 25 augustus te wachten?
Om 15.00 uur is de opening met Irish Stew op het hoofdpodium op het Breed, het gezellige plein van Eastermar, voorzien van alle horecavoorzieningen en terrassen.
Om 15.30 uur kunt u een act verwachten van het duo 'Renze en Wimpie'. Daarna kunt u uitwaaieren en slenteren langs de 12 podia met voor elk wat wils.
Programmaboekjes met alle locaties en artiesten zijn verkrijgbaar op het festival.

irish stew
Irish Stew

Primeur
Het festival kent dit jaar een speciale primeur. Sinds dit jaar heeft Eastermar een eigen skûtsje! Dit skûtsje, dat meezeilt in de IFKS, ligt op de kop van het oude bruggenhoofd. U kunt meevaren en genieten van een shantykoor op het voordek van een compleet gerestaureerd schip. Vrijwilligers van St. It Eastermarder Skûtsje kunnen u alles vertellen over dit schip, dat in 1911 gebouwd is. Tevens kunt u donateur worden.

Shantykoren
Shantykoren op 'it Eastermarder Skûtsje

Bekende namen
Dit jaar treden op it Easterbarren veel bekende namen op. Een hele rij Fryske troubadours, waarvan Gurbe Douwstra, Adri de Boer en Jaap Louwes , regelmatige gasten op it Easterbarren, het meest opvallen. Maar ook Melle Leegstra en Roelof Koopmans verdienen aandacht.

Adri de Boer
Adri de Boer

Keur aan muziek
Countryzangeres Gerbrich, plaatselijk talent, treedt solo op maar doet ook een sessie met Gurbe Douwstra.
Verder is er een keur aan muzieksoorten te beluisteren, variërend van blues, jazz, wereldmuziek, shantykoren (o.a. Freya, een vrouwelijk shantykoor), fanfare en 'Fryske lûkpûden'. Een aantal bands beleeft een première op het festival, o.a. Double 4, een band met een gemiddelde leeftijd van 14 jaar.

Gerbrich van Dekken
Gerbrich

Verrassend op straat
Goed nieuws voor de fans: de Saxy Ladies zijn er weer. Bij menig festivalganger werden de lachspieren flink aan het werk gezet door de hilarische taferelen van deze dames. Dit jaar kunt u ze herkennen aan een hoog Abba(h) gehalte. Verder kunt u tussen de bedrijven door, naast, op, in, voor, achter, aparte types zien opduiken. Enfin, u bent gewaarschuwd.

Saxy Ladies
Saxy Ladies

Behalve te horen valt er ook veel te zien.
Exposities van kunstenaars en legervoertuigen van 'Keep them rollin' bijvoorbeeld.
Demonstraties van Adonis en verschillende streetdancegroepen, die de jeugd zeker zullen aanspreken. De ouderen zullen zeker genieten van de Hylper klederdracht en de Tjongerskotsploech.
En hoera, de Hillige Boantsjes komen terug. Deze cabaretgroep weet de juiste toon over de 'ins en outs' van Eastermar te raken.

de Hillige Boantsjes
Hillige Boantsjes

 

Het Festival wordt afgesloten door alweer een aantal grote namen; Rintje Kas , Bricquebec en Max7 !

Deze spelen vanaf 19.30 uur op het hoofdpodium

bricquebec

Bricquebec

It Easterbarren wordt mogelijk gemaakt door de inzet van veel Eastermarder vrijwilligers in de leeftijd van 10 tot 90+. Mede daarom won it Easterbarren in 2005 de derde prijs van het 'Nationaal Compliment'.


Uit het juryrapport:

De jury is onder de indruk van het brede palet aan activiteiten dat Easterbarren vijf jaar achtereen heeft kunnen bieden. Juist doordat het festival zoveel disciplines vertegenwoordigt is er voor elk wat wils. Het festival wordt mogelijk gemaakt door de inzet van maar liefst 333 vrijwilligers.

Adonis
Adonis

 

Kortom, thuis blijven is geen optie. En nogmaals:
U betaalt geen entree!

Max7
Max7

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: