De ijsbaan op de Komerk zal voorlopig niet worden geopend.
De winter begon veelbelovend, het ijs op onze ijsbaan de Komerk lag er prachtig strak in. Het ijs was helder en zag er gezond uit, totdat het pak sneeuw het geheel afdekte.
Het dikke pak sneeuw werkte als een isolator en verstoorde een verdere aangroei van het ijs. In plaats van dat het ijs dikker werd, werd het juist dunner en werd uiteindelijk sneeuwijs.
Het smelten van het ijs had tot gevolg dat de sneeuw op onze ijsbaan vochtig werd. De sneeuw op het ijs zuigt dan als het ware het water op en maakt het ijs broos. Het werd een natte brijachtige pap, sneeuw vermengd met water. Ook al bevriest die brij dan blijft het ijs onbetrouwbaar en is er vrijwel niet op te schaatsen en je zakt er gemakkelijk door.
Het moet eigenlijk warm water gaan regenen om al het sneeuwijs te laten ontdooien, maar volgens Piet Paulusma zal dat niet gebeuren. Volgens Piet komt er een nieuwe vorstperiode en opnieuw is er een flink pak sneeuw te verwachten. De ijsbaan op de Komerk kan daarom voorlopig niet worden gebruikt door de vele schaatsliefhebbers in ons dorp.
Het zal duidelijk zijn dat het natuurijs elders, om precies dezelfde reden, volledig onbetrouwbaar is. Ook al gaat het de komende dagen misschien wel hard vriezen, ons devies is voorlopig:  'blijf van het ijs!'

Pieter Loos,

Voorzitter Iisferiening Eastermar

Oar doarps- en ferieningsnijs: