De Noardlike Fryske Wâlden staan bekend om de vele wonderdokters die hier vroeger waren. In de arme dorpen waren geen artsen, waardoor de praktijken van piskijkers, strikers en kruidenvrouwtjes gretig aftrek vonden. Zo was daar ook de bekende veearts en wonderdokter Joost Wiersma (1844-1927) uit Jistrum, die diverse voorwerpen gebruikte voor zijn wonderbaarlijke genezingen.

Wie was deze wonderdokter Joost Wiersma? En wat deed hij?
De volksverhalen van en rondom de Wonderdokter komen tot leven op zaterdagmiddag 23 juni in Jistrum. Met activiteiten zoals theater, dans en muziek beleeft de bezoeker het verhaal van deze markante inwoner van Jistrum. Lopend door het centrum van Jistrum is van alles te beleven, waaronder een pop-up museum over Joost Wiersma de Wûnderdokter, maar ook meerdere podia waar op kunstzinnige wijze de verhalen van de Wûnderdokter worden vertolkt. Daarnaast zijn er diverse kraampjes en kleine workshops over 'kruiden en wonderen'.

Met medewerking van onder andere verhalenvertelster en actrice Hilly Harms, zangeres, actrice en schrijfster Tet Rozendal, lid van het Comité van Aanbeveling van Stichting Dam Jaarsma, Klaas Henstra die een boek schreef over kwakzalvers en wonderdokters en natuurlijk met muziek van Fanfare Joost Wiersma!

Programma en kaarten a € 5,00 via www.wunderdokter.nl

Wûnderdokter Joost Wiersma met echtgenote Jistrum

Wûnderdokter Joost Wiersma met echtgenote

 

NB: Tijdens Brommels is op 25 en 26 augustus 2018 in de Verhalenkamer in Eastermar ook een programma over (volksverhalen over) wûnderdokters uit de Noardlike Fryske Wâlden te beluisteren. Douwe Kootstra vertelt dan verhalen over Grutte Wopke fan Kûkherne.

 

Ander nieuws van st. Dam Jaarsma: