Heeft u smeuïge, bijzondere, grappige of persoonlijke verhalen uit de Fryske Wâlden? In verband met een nieuwe fietsroute hoor ik ze graag van u!

Dam Jaarsma

Voor het project ‘de SagenJager’ van het Meertens Instituut te Amsterdam ben ik op zoek naar mensen die meer kunnen vertellen over de verhalen van Dam Jaarsma, de grote volksverhalenverzamelaar uit Eastermar.

Fietsroute
Met de online routeplanner van de SagenJager is het de bedoeling dat men de Fryske Wâlden (opnieuw) op de fiets kan ontdekken aan de hand van een selectie volksverhalen die Dam Jaarsma heeft verzameld en opgetekend in de Fryske Wâlden. Zo zijn er verhalen opgenomen over Jan Hepkes Wouda, de ‘liger fan ’t Fean’, die graag opschepte over zijn visserskunsten en zijn legendarische ‘fytske’, maar ook over Sterke Hearke uit Drogeham en Japik Ingberts.

Oproep
Voor dit project wil ik graag in gesprek met mensen die:

  • mij meer kunnen vertellen over de natuurlijke omgeving van de Wâlden, zoals over de houtwallen, maar bijvoorbeeld ook over mooie paden en routes;

  • inhoudelijk meer kunnen vertellen over volksverhalen uit de Wâlden;

  • meer informatie hebben over interessante, lokale gebeurtenissen uit de vorige eeuw of details weten over dorpsfiguren, moorden, etc.

Ook in alle andere relevante informatie die u graag wilt delen, ben ik zeer geïnteresseerd!

Contact
Kunt u mij verder helpen? Kent u iemand die geïnteresseerd is in Dam Jaarsma of volksverhalen binnen de Wâlden? Neemt u dan vooral contact met mij op. Ik heb mijn hele leven in Surhuizum gewoond, dus eventuele gesprekken of interviews kunnen gewoon in het Fries plaatsvinden.

U kunt contact opnemen via mijn e-mailadres: l.holthuis@student.rug.nl of mobiel: 06 – 21 48 89 80. Alvast vriendelijk bedankt!

Lutske Holthuis,
studente geschiedenis in Groningen

 

DJ-logo-linkerkol

Ander nieuws van st. Dam Jaarsma: