Na sluiting van de vorige locatie van de Dam Jaarsma Verhalenkamer verhuist deze per 1 mei 2018 naar een ander historisch gebouw, De Skoalle aan de Torenlaan 2 te Eastermar. In de Verhalenkamer wordt het werk van Nederlands grootste volksverhalenverzamelaar Dam Jaarsma levend gehouden. 

In de Verhalenkamer kunnen groepjes en groepen mensen ontvangen worden met een verhalenverteller, al dan niet afgewisseld met muziek, starten met een leuke en informatieve dorpsrondleiding, een inspirerende workshop volgen of vergaderen, genieten van een verhalendiner of een programma op maat.

In Eastermar is sinds 2014, het honderdste geboortejaar van Dam Jaarsma, Stichting Dam Jaarsma actief. Jaarsma was de grote Europese verzamelaar van volksverhalen in de Fryske Wâlden. Hij verzamelde - in z’n eentje, op de fiets - vanuit zijn geboorte- en woonplaats Eastermar meer dan 17.000 verhalen. Het is zijn verdienste de rijke Fryske orale traditie van de vergetelheid te hebben gered. De verzameling Jaarsma is van onschatbare (cultuur)historische en wetenschappelijke waarde. Daarnaast was Jaarsma Frysk schrijver, dichter en verzamelaar van vele collecties gebruiks- en kunstvoorwerpen.

Door het vertrek van de beheerders uit de vorige locatie in de Kleastermar was er sinds december 2017 in Eastermar geen Dam Jaarsma Verhalenkamer meer. Dat was een gemis voor Eastermar, zeker gezien de toenemende belangstelling voor de Verhalenkamer en de dorpsrondleidingen vol verhalen.
Het bestuur van Stichting Dam Jaarsma is dan ook blij de traditie van de Verhalenkamer te kunnen voortzetten in Eastermar: “In de Skoalle hebben we een nieuwe, prachtige plek gevonden voor de Verhalenkamer. De eerste reserveringen zijn alweer binnen! Wij hopen weer vele mensen te mogen ontvangen en inspireren in de Verhalenkamer!”

Per 1 mei verhuist de Verhalenkamer naar een nieuwe, wederom historische plek in Eastermar. ‘De Skoalle’, de oude christelijke basisschool van Eastermar is sinds vier jaar weer een ontmoetingsplek voor vele mensen. Janek Bikowski en Sieta Tolsma van WIJS&moed, coaching en advies, vinden het fijn dat dit gebouw wederom gebruikt kan worden voor verbinding en ontmoetingen tussen mensen. Een plaats waar iedereen weer op verhaal kan komen. In hun werk als coaches en adviseurs staat altijd het verhaal van een organisatie, een groep of de persoon centraal. Het is dan ook logisch dat de activiteiten omtrent Dam Jaarsma en de Verhalenkamer gecombineerd worden met de werkzaamheden van WIJS&moed.

WIJS&moed kan voor organisaties, bedrijven en geïnteresseerde mensen een arrangement samenstellen met verhalen als centraal thema. Te denken valt aan bijvoorbeeld een teamdag, waarbij een verhalenverteller komt en daarna gezamenlijk het verhaal van dit team vormgegeven wordt. Of een bedrijfsuitje waar een workshop creatief schrijven met een dorpswandeling wordt gecombineerd. Ook een familiedag waarbij een wandel- of fietstocht door de natuur gecombineerd wordt met verhalen van Dam Jaarsma bestaat uiteraard tot de mogelijkheden.

Eastermar, dorp vol verhalen, hoopt weer vele mensen te mogen ontvangen in de Verhalenkamer.

Voor nadere informatie of het maken van een afspraak kan men contact opnemen met:

Dam Jaarsma Verhalenkamer
De Skoalle, Torenlaan 2 te Eastermar
Sieta Tolsma
e-mail: verhalenkamer@eastermar.nl
tel. 06 - 57335269

verhalenkamer skoalle

Ander nieuws van st. Dam Jaarsma: