Sterke verhalen

Tentoonstelling met aandacht voor werk meesterverzamelaar Dam Jaarsma

Bij de bijzondere collecties van de Universiteit van Amsterdam is van 24 juni t/m 5 oktober 2014 de tentoonstelling Sterke verhalen te zien. Het ErfgoedLab – een ruimte voor een experimentele benadering van erfgoed – is voor Sterke verhalen omgedoopt tot MeertensLab.

Jeroen Salman, als onderzoeker aan de Universiteit Utrecht verbonden, doet onderzoek naar populaire cultuur en ontving een NWO-subsidie voor het project ‘Popularization and Media Strategies (1700–1900)’. Het project analyseert het proces van selectie en aanpassing in Nederlandse populaire literatuur uit de achttiende en negentiende eeuw. Liedjes en centsprenten staan hierbij centraal. De tentoonstelling Sterke verhalen is een van de uitkomsten van dit onderzoek: Salman is als gastconservator nauw betrokken bij de tentoonstelling.


Samenwerking met Meertens Instituut

Het ErfgoedLab – een ruimte voor een experimentele benadering van erfgoed – is voor Sterke verhalen omgedoopt tot MeertensLab. Hier wordt in samenwerking met het Meertens Instituut, onderzoeksinstituut voor Nederlandse taal en cultuur, aandacht besteed aan verhalenonderzoek. De twintigste-eeuwse verzamelaars van verhalen en liederen Dam Jaarsma en Ate Doornbosch worden uitgelicht. De bezoeker kan een korte documentaire en een mini-expositie over hen bekijken en hun verzameling beluisteren in een verhalen- en liederenbank Bij Uitgeverij Vantilt verschijnt een begeleidend boek van de hand van Jeroen Salman met bijdragen van Roeland Harms en Talitha Verheij: Sterke verhalen. Vijf eeuwen vertelcultuur. Vormgever van de tentoonstelling en het boek is Joost Grootens.

Sterke verhalen 24 juni t/m 5 oktober 2014

Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, Oude Turfmarkt 129 (Rokin)
Openingstijden di–vr 10–17 uur, za–zo 13–17 uur
www.bijzonderecollecties.uva.nl

Voor meer informatie: http://bit.ly/1p98i3t

 

 

Ander nieuws van st. Dam Jaarsma: