In november nodigden we iedereen uit om mee te denken over een Dam Jaarsmaviering ter ere van zijn geboortedag (29 juli 1914) 100 jaar geleden. Onze oproep bracht een 20-tal mensen naar Meerzigt. Tijdens deze avond hield Taeke Oppewal van Tresoar een korte inleiding over Dam Jaarsma's leven en werk en hadden we vervolgens een zeer vruchtbare brainstorm.

Het resultaat is een waslijst aan grote, kleine, ambitieuze en reuzeleuke ideeën. Voor elk wat wils want Jaarsma's nalatenschap betreft niet alleen streekverhalen, maar o.a. ook gedichten, tekeningen en heel veel oude spullen.
We vergaarden ideeën bedoeld voor de jeugd, voor dorpsbewoners, voor meer wetenschappelijk georiënteerden en voor toeristen. Ideeën met toneel, verhalen vertellen en luisteren, een wedstrijd, een expositie, buitenactiviteiten, met gebruikmaking van diverse (nieuwe en oude) media en voor het Dam Jaarsmahûs. En nu komt het natuurlijk op uitwerken aan.

Het is het vermelden waard dat een aantal ideeën zelfs al in een stroomversnelling raakte! Zo kunnen we nu al zeggen dat we een toezegging hebben voor het maken van een korte film en voor het samenstellen van een bloemlezing! En dat zijn nog maar enkele van de uit te werken ideeën. Dam Jaarsma blijkt nog steeds een inspirerende persoon te zijn.

Graag nodigen wij iedereen nogmaals uit om zich aan te melden als de persoon Dam Jaarsma of één van de ideeën je aanspreekt om uit te werken of aan mee te werken. En ook horen we graag van mensen die Dam Jaarsma op een of andere wijze gekend hebben om hun herinnering met ons te delen. Mogelijk past het bij een van de dingen die we in de komende tijd gaan ontwikkelen.

Je kunt ons bereiken op ons emailadres: damjaarsma100@eastermar.nl

Iris Rusz
Willem van der Gang
Harmke Paulides

BANDRECORDER-01

Ander nieuws van st. Dam Jaarsma: