Dinsdag 13 september 2016 aanvaarde Theo Meder met het uitspreken van zijn oratie de benoeming tot bijzonder hoogleraar Volksverhalen en Vertelcultuur aan de letterenfaculteit van de Universiteit Groningen. Voor zover bekend is hij de eerste hoogleraar Volksverhalen en Vertelcultuur. 

Het is niet toevallig dat Theo Meder de RUG koos voor zijn hoogleraarschap: "In het Noorden zijn ongelooflijk veel volksverhalen bekend. Dat is vooral te danken aan Dam Jaarsma (1914-1991), een Friese dichter en dominee die meer dan vijftienduizend volksverhalen uit zijn geboortestreek verzamelde. Ze vormen nog steeds een van de grootste en belangrijkste collecties die het Meertens Instituut rijk is."

“Naar die verhalen wilde ik heel graag meer onderzoek doen”, vertelt Meder. “En de RUG is de enige universiteit waar de Friese taal en cultuur nog worden bestudeerd. Jurjen van der Kooi (voormalig hoofddocent volkskunde en orale cultuur) heeft al veel onderzoek verricht naar de verhalen van het Noorden. Dat werk voortzetten lijkt me heel mooi.”

Lees, bekijk en beluister het leuke artikel in de Universiteitskrant van Rijksuniversiteit Groningen.

Ook Omrop Fryslân (Harkje hjir nei in petear oer folksferhalen) en het online tijdschrift Neerlandistiek besteedden aandacht aan de oratie.

De tekst van de oratie kunt u digitaal lezen, of u komt het boekje lezen in Eastermar in de Verhalenkamer.

Theo Meder tijdens zijn oratie

Theo Meder tijdens het uitspreken van zijn oratie, ondanks de hitte natuurlijk in toga

 

 

Ander nieuws van st. Dam Jaarsma: