Dam Jaarsma's volksverhalen krijgen aandacht in speciale routes

Op zaterdagmorgen 19 september wordt vanuit Eastermar de fiets- en wandelroute Sagen jagen door de Friese Wouden geopend. Studente geschiedenis Lutske Holthuis en het Meertens Instituut hebben - in samenwerking met de Stichting Dam Jaarsma - de route ontwikkeld. Na een bijeenkomst op het Breed bij de nieuwe pleintafel 'it Wâlhout' met medewerking van Theo Meder van het Meertens Instituut en verhalenverteller Douwe Kootstra, neemt Joop Atsma de eerste routekaart op een ludieke manier in ontvangst. Hierna fietst men de route open en wordt de route ook online gelanceerd.

Spannende verhalen in mooie omgeving

De route geeft gelegenheid om samen met verhalenverzamelaar Dam Jaarsma in het decor van boomwallen en dobben over eeuwenoude zandpaden te fietsen of te wandelen. Op zoek naar duivels, spoken of bijgelovige boeren. Deze schitterende route biedt informatie en verhalen over de omgeving die onderweg via de papieren routekaart Sagen jagen door de Friese Wouden te lezen zijn en ook online te beluisteren.

Beginpunt

De start van de route Sagen jagen is op het parkeerterrein tegenover 'it Betterskip' bij knooppunt 79 in Eastermar. Hier kan men uit een speciale bak de gratis papieren routekaart meenemen. Op www.sagenjager.nl staat na 19 september de online routeplanner van het Meertens Instituut met volksverhalen uit de Fryske Wâlden. Hier zijn Fries- en Nederlandstalige volksverhalen online te lezen en te beluisteren.

De route op www.sagenjager.nl is de meest rechtstreekse fietsroute, met nadruk op locaties die verbonden zijn aan verhalen. De route van de kaart legt de focus op het karakteristieke landschap. Op www.damjaarsma.nl staat eveneens informatie over historie, volksverhalen en natuurweetjes.

Knooppuntennetwerk

De overzichtelijke kaart toont routes van 15 tot 40 kilometer en volgt het netwerk van fietsknooppunten. De route kan zodoende gemakkelijk uitgebreid of ingekort worden. Behalve aandacht voor interessante volksverhalen die Jaarsma verzameld en aan het Meertens Instituut geleverd heeft, wordt er ook geschiedkundige informatie gegeven.

Voorproefje op televisie met Dieuwertje

Het TV-programma ‘Landinwaarts’, gepresenteerd door Dieuwertje Blok, besteedt op donderdag 17 september aandacht aan volksverhalen, Dam Jaarsma, het landschap van de Noardlike Fryske Wâlden en de routes. De uitzending is om 19.20 uur op NPO 2. Dieuwertje verkent de route en tijdens de schemering spelen Eastermarder jongeren een spannende scene uit een volksverhaal.

Lutske fiets Sagen jagen route

Ander nieuws van st. Dam Jaarsma: