In het voorhuis van hun boerderij aan de Snakkerbuorren opent Pauline van Apeldoorn op 1 mei a.s. de Verhalenkamer met een open dag van 17.00 uur tot 20.00 uur. In samenwerking met Stichting 100 jaar Dam Jaarsma is deze pronkkamer met moderne apparatuur ingericht en kan de bezoeker genoeglijk naar ingesproken verhalen luisteren, film kijken of plaatsnemen aan de leestafel.

In het voorhuis van de uit 1795 daterende boerderij aan de Snakkerbuorren 6 is in de herstelde pronkkamer met de blauwe bedstedenwand een Verhalenkamer ingericht. Hier zijn de volksverhalen uit de Friese Wouden van de grote Eastermarder verhalenverzamelaar Dam Jaarsma te horen, te zien en te beluisteren.

Bezoekers kunnen hier rustig zitten en genieten van de verhalen uit vervlogen tijden. De moderne apparatuur wordt verzorgd door 'Expert Burgum' van de familie Meijer, die twee generaties geleden zijn roots in Eastermar heeft.
Een selectie van afwisselende volksverhalen kan door middel van draadloze koptelefoons in het Fries en Nederlands beluisterd worden vanuit een luie stoel. De aansprekende verhalen zijn prachtig ingesproken door Douwe Kootstra en Romkje Bosma.
Een filmportret over de grote volksverhalenverzamelaar Dam Jaarsma, in het jubileumjaar gemaakt door Tresoar en het Fries Film Archief, wordt getoond op een flatscreen TV en er zijn enkele documentaires over volksverhalen.
Door Dam Jaarsma geschreven volksverhalen, gedichten en kinderboeken liggen ter inzage op de leestafel. Ook het reeds uitverkochte jubileumboek Mearkes út 'e Wâlden is hier te lezen en er liggen krantenartikelen en tijdschriften over en met verhalen. Wie weet komen er mooie verhalen los aan deze lees- en stamtafel, want het is ook een ontmoetingsruimte!
De Verhalenkamer en de entree zijn aangekleed met informatiepanelen en oude foto's van o.a. verhalenvertellers zoals de beroemde mollenvanger Andries Bijma.

Na het zomerseizoen gaat Pauline van Apeldoorn, beheerder van de Verhalenkamer, hier 'huiskamerdiners doorspekt met verhalen' organiseren. Deze smeuïge diners voor kleine groepen tot 10 personen worden culinair verzorgd door Acces Catering te Eastermar.

Tevens is de Toeristen Informatie Post -TIP Eastermar - gevestigd in de Verhalenkamer. TIP helpt bezoekers op weg naar natuur, cultuur en alles wat Fryslân bijzonder maakt. Eastermar en omgeving zijn varend, wandelend en fietsend in de voetsporen van de volksverhalenverzamelaar Dam Jaarsma te beleven. Zo zullen vanaf de zomer diverse Dam Jaarsma wandel- en fietsroutes aangeboden worden, op app en op papier. De interessante Dam Jaarsmadorpsrondleiding met kundige gidsen, kan geboekt worden via de Verhalenkamer.

Openingstijden Verhalenkamer/TIP:
Open dag 1 mei 17.00- 20.00 uur

woensdag en vrijdag 13.00 - 17.00 uur
zaterdag 10.00 - 14.00 uur
andere dagen en tijden: als de vlag uithangt

Nadere informatie vindt u op:
www.damjaarsma.nl
http://www.tip-eastermar.nl

Verhalenkamer 1

Ander nieuws van st. Dam Jaarsma: