Wat zijn mijn roots?

Meer weten over de verhalencultuur, de (geschiedenis van) de volkscultuur en het landschap in de Fryske Wâlden is niet alleen interessant, maar ook gewoon leuk!
Stichting Dam Jaarsma organiseert daarom verschillende activiteiten, voor jong en oud, om hierover meer te weten te kunnen komen.

De belangstelling voor de eigen volkscultuur neemt de laatste jaren toe. Dit komt onder andere door globalisering en Europeanisering van de maatschappij. Ook in de vrije tijdsector en het onderwijs komen vragen aan de orde als “Wat zijn mijn roots?”.
Jaarsma’s veelzijdige collecties bieden mogelijkheden tot het zoeken naar antwoorden op deze actuele vraag. Aan de hand van de vele verzamelingen van Dam Jaarsma kunnen we nu laten zien hoe de mensen in de Fryske Wâlden vroeger leefden.

Nadere kennismaking met het cultureel erfgoed uit de Fryske Wâlden kan bijdragen aan een verdere bewustwording van de eigen culturele achtergrond. Je kunt oude verhalen (het verleden) gebruiken om het heden te leren begrijpen.

 

Waar vindt u alle verhalen?

De verhalen zijn gratis te lezen op internet op www.verhalenbank.nl. Hoe kunt u daar het beste zoeken?

Zoekhulp
Een uitgebreide zoekhulp kan helpen bij het op de juiste wijze invullen van diverse velden van deze website. Wat is het verschil tussen zoekwoord, trefwoord, onderwerp, enz. enz.

Hoe komt u bij de zoekhulp?
Ga op de homepage www.verhalenbank.nl met de muis op ‘Toelichting’ staan echter ZONDER daarop te klikken. Als u met de muis op ‘Toelichting’ staat, opent zich het luikje ‘Zoekhulp’, klik daarop en u bent bij de uitgebreide zoekhulp. (Als u op ‘Toelichting’ KLIKT komt u bij de toelichting (hoe verassend!), maar dat is iets anders dan de zoekhulp).

Nog een paar tips
- Vul bij ‘Verzamelaar’ in: Jaarsma (niet: Dam Jaarsma).
- Denk eraan in voorkomend geval zowel op de Nederlandstalige als de Friestalige plaatsnaam te zoeken. Bijvoorbeeld: de vroegere Nederlandse naam 'Oostermeer' en de huidige Friese naam 'Eastermar'.

Veel plezier!

 

De collectie Jaarsma in cijfers

Zooekt u een bepaalde persoon? Denkt u dat een familielid van u verhalen aan Dam Jaarsma heeft verteld ('informant' noemen wij dat)? Kijkt u dan eens op deze interessante lijst.
Personen staan er met naam en geboortedatum of geboortejaar vermeld, dus het is gemakkelijk zoeken.

 

Eerste hoogleraar Volksverhalen en Vertelcultuur

Wist u dat we in Nederland sinds 1 september 2016 de eerste hoogleraar Volksverhalen en Vertelcultuur hebben? Prof. dr. Theo Meder over volksverhalen:

“Volksverhalen hebben altijd een betekenis, al is het maar tussen de regels door. Verhalen zijn altijd dragers van mentaliteiten en geloofsovertuigingen, van collectieve regels en taboes. De waarden van de samenleving sijpelen door in verhalen die worden verteld.
Verhalen worden niet zomaar zonder reden verteld. Ze gaan over goed en kwaad, recht en onrecht, rijkdom en armoede, macht en onmacht, uitverkiezing en noodlot, wij en zij, liefde en verdriet, hoop en wanhoop, angst en wensdroom …”

Volksverhalen zijn dus niet alleen maar leuk of interessant om naar te luisteren, ze zijn ook wetenschappelijk van belang. Lees hier meer over de betekenis van verhalen vertellen.

 

Verhalenkamer en dorpsrondleding Eastermar

Wilt u verhalen horen of zien? Bezoekt u dan onze Verhalenkamer of boek een dorpsrondleiding met verhalen, geschikt voor grote en kleine groepen, zowel voor zakelijke bijeenkomsten als in de privésfeer. 

Verwijzingen:

Verhalenkamer

Verhalenbank