Het ouderlijk huis van Dam Jaarsma, waar hij tot zijn dood woonde, is in 1875 gebouwd. Het huis is een goed voorbeeld van een eenlaagse negentiende-eeuwse middenstandswoning op het Friese platteland. Het heeft een doorlopende gang met kamers aan weerszijden. De mooie kamer ligt aan de linkerzijde, de keuken in de achteraanbouw. Bijzonder zijn de bedstedenwanden en de schouwen voor kachels en fornuis.

Tot 1950 was het adres Oostermeer 26. Daarna werd de straat vernoemd naar Elte Martens Beima, de sterrenkundige.

De schuur, waar eerder het boerenbedrijf en de fouragehandel van zijn vader waren, werd later opslagruimte voor alles wat Dam Jaarsma verzamelde: ansichtkaarten, antieke (kinder)boeken, textiel, gebruiksvoorwerpen, moderne kunst en nog veel meer. Alles met het aura van het verleden had zijn belangstelling en de schuur en het huis werden in de loop der jaren dan ook tot de nok toe volgestouwd.

Ter gelegenheid van de opening van het Dam Jaarsmajaar heeft toenmalig wethouder van cultuur van de gemeente Tytsjerksteradiel Houkje Rijpstra op 11 april 2014 een gevelsteen onthuld op de zijgevel van het Dam Jaarsmahûs.

De steen heeft de tekst:

Bertehûs fan
Dam Jaarsma
1914 – 1991
Frysk dichter, skriuwer
& folksferhalesamler

gevelsteen Dam Jaarsmahûs

Geboortehuis van
Dam Jaarsma
1914 – 1991
Fries dichter, schrijver
& volksverhalenverzamelaar

Het huis is tot eind 2020 eigendom geweest van familie van Dam Jaarsma. 
Vereniging Hendrick de Keyzer heeft het huis, de werkplaats en een klein deel van de schuur in 2020 verworven.

Aan de hand van oude kranten als grondpapier voor het behang in het Dam Jaarsmahûs, is het bouwjaar van het huis (1875) bevestigd. Dit valt te lezen in onderstaand bericht van Vereniging Hendrick de Keyzer.

IMG 20210129 150255708

Bericht aan de Leden. Vereniging Hendrick de Keyzer, januari 2021.Het huis werd jarenlang bewoond door kunstschilder Gosse Koopmans en zijn vrouw Sharon van Beek.
Het huis is niet open voor het publiek.

Dam Jaarsmahûs

Bent u nieuwsgierig hoe de kamer van Dam Jaarsma eruit zag en hoe deze kamer er nu uitziet? Een foto van de expositie van Gosse Koopmans en Maartje Roos geeft een indruk. 

P1020259 2

Maartje Roos heeft een foto geënsceneerd aan de hand van originele stukken
uit het interieur van Dam Jaarsma,
Gosse Koopmans heeft de huidige kamer geschilderd.

Kontakt mei Eastermar.nl

inloggen redacteuren

Tekst laten voorlezen

Wanneer u een Friese tekst niet goed kunt lezen, dan is er de mogelijkheid om het artikel te laten voorlezen. Druk dan bovenaan het artikel op 'Harkje'.
Knopo om een artikel te beluisteren

Ook bestaat er de optie om alleen een bepaald stukje tekst te beluisteren. Selecteer dan de beoogde tekst en druk op het luisterknopje.
Deze voorleesfunctie is mede tot stand gekomen dank zij de AFûK.
Complete uitleg »

Nei boppen