Hier informeren wij u ook over gerelateerde activiteiten, georganiseerd door andere organisaties.

{slider De lange reis naar Berlijn. Een voorstelling & een bundel met reisverhalen door Bennie Huisman
Zondagmiddag 17 maart 2019 (15:00 - 17.00 uur)
Eastermar, Verhalenkamer, Torenlaan 2 |closed}

Berlijn is nu een magneet, voor mensen uit de hele wereld, voor toeristen en anderen, die er willen wonen, werken of studeren. 

Bennie Huisman reisde de afgelopen jaren vaak naar de stad, verdiepte zich in het roerige verleden en zag, te voet of op de fiets, een stad van nu in gesprek met toen.  Eine Stadt erinnert sich... 

Hij schreef een bundel met verhalen, van de trage fietsreis er naar toe, van ervaringen en ontmoetingen onderweg. Met mensen van nu en met sporen van het verleden, waarvan de wonden nog altijd zichtbaar en voelbaar zijn.

Maar dat is maar de helft van het verhaal. Want hoe wordt iemand een reiziger, zanger en schrijver? Welke zoektocht brengt een jongen uit het Friese waterland zoveel jaren later in Berlijn? Dat is niet alleen een reis langs plekken, maar ook langs liedjes & verhalen uit een leven.

Tijdens deze voorstelling zal Bennie Huisman, zanger & muzikant en verhalenverteller & schrijver, ons meenemen op zijn reizen naar Berlijn.

Deze voorstelling is voor iedereen toegankelijk, waarbij door het beperkt aantal beschikbare plaatsen en om teleurstelling te voorkomen, opgave vooraf noodzakelijk is. Aanmelden kan bij Sieta Tolsma van De Verhalenkamer.

De voorstelling is inclusief koffie, thee en versnaperingen. Aan de gasten wordt na afloop een vrijwillige bijdrage gevraagd om de kosten te dekken.

Wij hopen weer op vele belangstellenden.

Bennie Huisman en Sieta Tolsma

Opgave door middel van:

e-mail:

telefoon: 06 57 33 52 69

De deuren van De Verhalenkamer (De Skoalle), Torenlaan 2 te Eastermar, zijn vanaf 14.30 uur open en de koffie en thee staan klaar.

GRAAG TOT ZIENS IN DE VERHALENKAMER!

Verhalenkamer, Eastermar
Kamer vol beroemde en onbekende verhalen uit de Noordelijke Friese Wouden, Frysk en Nederlandstalig
Op afspraak. Geschikt voor grote en kleine groepen, zowel in privésfeer als zakelijk

Beroemde, beruchte en minder bekende verhalen lezen, beluisteren en bekijken (Frysk en Nederlandstalig)

Volksverhalen zijn onlosmakelijk verbonden met landschap en inwoners uit de Fryske Wâlden, de Wâldpiken. De Wâldpyk is dwars, oars as oars, ruig, vrijgevochten en trots, levend in een smûk landschap van elzensingels en houtwallen. Maar oh zo bijgelovig; achter elke boom kon de duivel staan. De Wâldpyk was bang voor spoken en overtuigd van de kracht van de wonderdokter. De Wâlpyk was mollenvanger, keuterboer en genezer en zat vol sterke verhalen. Dam Jaarsma uit Eastermar was een wel heel bijzondere Wâldpyk: in zijn eentje verzamelde hij op de fiets maar liefst 17.000 van deze verhalen…

In de Verhalenkamer kunt u verhalen uit de Wâlden beleven: lezen, beluisteren, bekijken, zowel Frysk als Nederlandstalig. Ook vindt u hier uitgebreide informatie over Nederlands grootste volksverhalenverzamelaar Dam Jaarsma, evenals door hem geschreven boeken en gedichten.

De Verhalenkamer is heel geschikt om met een grotere of kleinere groep te bezoeken. We stellen graag in overleg een arrangement voor u samen, bijvoorbeeld met een verhalenverteller, al dan niet met muziek. Voor meer informatie klik hier: de Verhalenkamer.

Wanneer: In overleg op afspraak
Waar: Torenlaan 2 te Eastermar
Kosten: in overleg, afhankelijk van wensen en arrangement
Contact: coördinator Sieta Tolsma, te bereiken via tel. 06 - 57335269 of per e-mail naar .

 

Nederlandse vertaling én Fryske herduk van 'Mearkes út 'e Wâlden sammele troch Dam Jaarsma'
Prachtig boek weer verkrijgbaar na 2 jaar uitverkocht te zijn geweest

Voor meer informatie over het boek: klik hier.

Waar: in de Verhalenkamer te Eastermar, via de boekhandel en bij de Afuk.
Afhalen in Verhalenkamer:  Op afspraak, bel met Iris.Rusz, tel. 06-24789009, mail:
Kosten: € 19,90 hard cover, beide talen dezelfde prijs.

 

Rondleiding 'Dorp vol verhalen' / 'Doarp fol ferhalen', Eastermar
Dorpsrondleidingen over Dam Jaarsma en Eastermar.
Dag en tijdstip op uw aanvraag

Ontdek in de voetsporen van Dam Jaarsma zijn geboortedorp, het mooie Eastermar en de honderden jaren oude zandpaden. Onder leiding van een speciaal opgeleide Dam Jaarsmadorpsgids leert u in ca. 1,5 uur hoe Jaarsma op de fiets zo veel volksverhalen verzamelde, hoe hij mensen aan de praat kreeg en hoe hij vele verzamelingen van volkskunst, gebruiksvoorwerpen, schilderijen, grafiek en nog veel meer aanlegde. Hoor anekdotes over deze aimabele, verstrooide, kleurrijke dorpsgenoot. Jaarsma''s ''verzamel-gen'' is nog steeds aanwezig in het dorp...

De rondleiding met verhalen gaat door het dorp Eastermar en over de oude zandpaden van het Nationaal Landschap de Noardlike Fryske Wâlden. Onderwerpen zijn: Dam Jaarsma, het Nationale Landschap, volksverhalen, anekdotes, historie, en Eastermar dorp vol verhalen. Op verzoek leggen we bepaalde accenten.

Deze rondleiding met verhalen kan ook op kinderniveau verzorgd worden door ervaren gidsen!

Graag van te voren telefonisch aanmelden bij Iris Rusz, tel. 06-24789009. Dan kunnen wij van te voren een of meer gidsen voor u regelen.
Op dit nummer kunt u ook nadere informatie verkrijgen over de diverse mogelijkheden en afspraken maken over datum en tijdstip.

 

Fiets- en Wandelroutes combineren verhalen met landschap en (cultuur)historie
40 km. of 15 km. fietsen, wandelen of scootbobiel rijden
24 x 7 gratis routekaarten op te halen

Twee prachtige routes van 15 km. en van 40 km.
Ontdek op de fiets, te voet of in de scootmobiel de (cultuur)historie en het landschap van de Friese Wouden, samen met vele volksverhalen. U zult begrijpen waarom het landschap zo'n belangrijke rol heeft gespeeld in de volksverhalen uit de streek van Dam Jaarsma.
De informatie en verhalen geven extra kleur aan de Dam Jaarsmaroutes. Ze schetsen de historische sfeer waarin Jaarsma de route zou hebben gereden.

Start routes:
fietsknooppunt 79 te Eastermar, hoek E.M. Beimastrjitte/Teije Tolstraat.
Daar haalt u de gratis papieren routekaart uit het speciale bakje bij het bord van fietsknooppunt 79.
Hier download of leest u het bijbehorende PDF-document met veel meer verhalen en achtergrondinformatie.

Zie voor meer informatie hier.

Startpunt fiets- en wandelroutes

 

In het jubileumjaar 2014 organiseerde de stichting verschillende soorten activiteiten. Men kon bijvoorbeeld luisteren naar verhalenvertellers, tentoonstellingen bezoeken, genieten van muziek, lachen met straatartiesten of deelnemen aan verhalenschrijfwedstrijden. Voor het volledige jubileumprogramma van 2014 klikt u hier.

Kontakt mei Eastermar.nl

inloggen redacteuren

Tekst laten voorlezen

Wanneer u een Friese tekst niet goed kunt lezen, dan is er de mogelijkheid om het artikel te laten voorlezen. Druk dan bovenaan het artikel op 'Harkje'.
Knopo om een artikel te beluisteren

Ook bestaat er de optie om alleen een bepaald stukje tekst te beluisteren. Selecteer dan de beoogde tekst en druk op het luisterknopje.
Deze voorleesfunctie is mede tot stand gekomen dank zij de AFûK.
Complete uitleg »

Nei boppe