Op 18 mei jl. werd in Eastermar weer het jaarlijkse Eastermarder Klompkesilen georganiseerd. Er kwamen 43 deelnemers aan de start, verdeeld over de klompkeklasse en de vrije klasse.

Het is altijd spannend welk schepsel de juiste wind in de zeilen krijgt, als er tenminste wind is. Zo voer al snel na de start in de vrije klasse Sander Pultrum met nummer 23 een straatlengte voor het peloton uit. Net toen Sander dacht de wedstrijd gewonnen te hebben, voer zijn bootje een verraderlijke luwte onder de walkant in. Lieuwe Zeilstra met startnummer 32 kreeg juist na een windwak een flinke 'puist' wind in de zeilen en voer rap het gat met de koploper dicht. Zo werd het nog knap spannend vlak voor de eindstreep, waar Lieuwe als eerste overheen ging.


IMG 3599-001

Bij de klompjes was het Jan Wiersema met nummer 5 die binnen korte tijd in een vrijwel rechte lijn finishte. Knap stuurmanswerk van Jan, zo vond ook vader Piet die mee had geholpen het klompke te bouwen.

Het veld vocht al dobberend om de tweede en derde plek toen de wind een halve slag draaide, wat de race een bijzondere wending gaf. Het hele veld werd daardoor namelijk weer teruggeblazen naar de startlijn. Dat ging de wedstrijdleiding te ver, die had nou eenmaal bepaald dat de strijd gewonnen moest worden op de finishlijn en niet achteruit dobberend op de startlijn. Na een herstart de andere kant op konden ook de tweede en derde plaatsen verdeeld worden.

Einduitslag Klompkes:

1 Jan Wiersema
2 Jurre Venema
3 Douwe Dantuma

Mooiste klompke: Sarah Stougie.

Vrije klasse:

1 Lieuwe Zeilstra
2 Sander Pultrum
3 Teun de Haan

Mooiste vrije klasse: Yvonne Borger.
Poedelprijs: Lyanne Wiersema.

Na afloop was het als altijd weer een stormloop op de pakjes sap en zakjes paprikachips. Tot volgend jaar!

Pieter van Hoeken, WSV ‘Tusken Mar en Leyen’

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: