wsv ea

STOERE JONGENS EN MEIDEN
22 stoere meiden en jongens, van 9 tot 13 jaar, trokken zondag 30 april 2017 de stoute schoenen aan voor de eerste zeilwedstrijd van het nieuwe seizoen: zij lieten zich niet kisten door de harde wind. Dat het een hele uitdaging zou worden bleek al direct na afvaart toen sommigen van hen al op De Lits, op weg naar de Burgumer Mar, volop in planee gingen...

De deelnemers waren naar Eastermar gekomen om vanaf Recreatieterrein De Komerk hun eerste wedstrijd van het seizoen te zeilen in de Optimist boot. Ze deden mee in de C-klasse (beginners) aan de voorwedstrijd van het Combizeilen. Watersportvereniging Tusken Mar en Leyen en Watersportvereniging Achtkarspelen organiseerden de wedstrijden van deze dag.

De competitie van het Combizeilen begint volgend weekend: vier weekenden zeilt de jeugd van noord Nederland tegen elkaar. Doel is plezier krijgen in het zeilen. Het leuke aan de C-klasse is dat ook absolute beginners kunnen meedoen aan de competitie. Alle kinderen worden namelijk vanuit hulpbootjes begeleid: ze krijgen ook tijdens de wedstrijden aanwijzingen. Zeilles en wedstrijd varen in één dus eigenlijk. Een deelnemer zat voor het eerst in een wedstrijdbootje, haar enige zeilervaring was een driedaags zeilkamp vorig jaar. Inschrijven voor de competitie kan nog via www.jeugdwedstrijdzeilen.nl, dus grijp je kans ... Marit Bouwmeester is ook ooit zo begonnen.

Daar gingen ze, de stoere jongens en meiden uit noord Nederland. Op weg naar de driehoeksbaan op de Burgumer Mar om hun eerste wedstrijd te zeilen. Ouders, begeleiders en broertjes en andere fans liepen naar de zwemmersplek om de spannende strijd goed te kunnen zien. Nog vóór het startsein werd gegeven lag het eerste bootje om. Xander uit Meppel, 10 jaar: “Ach, het water was eigenlijk niet koud, ik was alleen even geschrokken. Maar ik ben op het zwaard van mijn Optimist geklommen en kreeg zo mijn boot weer overeind. Toen ben ik er weer in geklommen en kon weer verder zeilen.” Zijn vriendje Gijs van 8 jaar, ook uit Meppel, sloeg bijna om: “Ik kon nog nét op tijd mijn zeil wat ruimte geven waardoor ik minder schuin ging. Het was spannend!”.

De wedstrijdleiding besloot dat het beter was terug naar de haven te gaan, de wind was net te hard.
Weer terug in de haven, onder het genot van een broodje knakworst, vertelde Daniëlle uit Drachten, 12 jaar, dat ze het “wel een beetje spannend vond maar wel te doen”. Toch vond ze het niet erg toen de wedstrijden voor de rest van de dag werden afgelast. Met name voor de minder ervaren kinderen was de wind toch wel wat érg hard. Tjalf Tadema uit Eastermar baalde eigenlijk wel, hij wou weer het water op. Ook Jan Wiersema uit Eastermar wilde het nog wel een keer proberen. Deze twee stoere binken hadden natuurlijk het voordeel dat ze op hun eigen trainingswater konden varen.
Maar: samen uit, samen thuis! Dus ging de organisatie twee spellen met de kinderen doen. Eerst een onderdelen-spel: welke groep kinderen kon de meeste onderdelen van de boot opnoemen?  Niet alleen het winnen van een zeilwedstrijd staat centraal bij JWZ maar ook teambuilding. Wanneer de kinderen het leuk vinden en vaker aan wedstrijden mee willen doen, komen ze elkaar weer tegen. Vriendschappen onderling en plezier beleven met elkaar is ook belangrijk. Uiteindelijk is JWZ het allereerste stapje richting het nationale kernteam olympische wedstrijdzeilers.

Gelukkig had zowel WSF Tusken Mar & Leyen uit Eastermar en WSV 8K een medaille voor alle deelnemers geregeld zodat ze allemaal “zwaar behangen” huiswaarts konden keren.
Wil je zelf ook wel eens proberen hoe het is om in zo’n bootje te varen? Of suppen, kanovaren, roeien of windsurfen? Kom dan naar de Dag van de Watersport op zaterdag 13 mei van 12:30 - 17:30 uur. Aanmelden en vertrek vanaf Paviljoen De Leyen, Bildreed 3 Rottevalle. Je kunt meedoen aan één of meer workshops, die per workshop maar € 2,- kosten. Ook voor ouders, pakes en beppes en andere kinderen en volwassenen! Vooraf aanmelden kan ook als je zeker wilt zijn van een plekje:
wsv@eastermar.nl

wsv achtk

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: