Afgelopen vrijdag was het weer zover: de Watersportvereniging Tusken Mar en Leyen organiseerde het jaarlijkse Estermarder Klompkesilen voor basisschoolkinderen. Gelukkig heeft een flink aantal kinderen de kou getrotseerd om hun krachten te meten met andere botenbouwers. We waren met een heel stel Eastermarders aanwezig om de deelnemers aan te moedigen.

Meestal is de wind in mei niet zo hard, maar deze keer hadden we zuidwest kracht 6 op de meter. Het vinden van een geschikte wedstrijdbaan was daarom niet zo eenvoudig. Uiteindelijk werd de kop van het eiland gekozen, van waar in ieder geval goed gestart kon  worden. Het is altijd weer de vraag waar de bootjes met al die plotselinge wendingen terecht zullen komen, als ze niet omslaan... Aan lager wal hinderden ook nog een paar steigers, die lager bleken dan de hoogte van de meeste mastjes. Maar dat de kinderen zich niet zo snel uit het veld lieten slaan bleek wel toen een paar omgeslagen bootjes onder de steiger door dobberden, recht op de finishlijn af. Willem Wiersema bleek op die manier zelfs een prijs in de wacht te kunnen slepen. Zo zie je maar weer: 'Elk nadeel heb z’n voordeel', om met een bekende uit de voetballerij te spreken. Met afwisselende vaart en richting kwam er uiteindelijk een respectabel aantal bootjes over de finish.

Uitslag: Vrije klasse
           1. nr 58 - David de Boer
           2. nr 71 - Alette de Jong
           3. nr 56 - Willem Wiersema            

           Klompkeklasse
           1. nr 62 - Jorrit de Haan
           2. nr 70 - Tjeerd de Jong
           3. nr 51 - Femke de Boer

De mooiste klomp was de echt Friese klomp van Doutzen v/d Veen en Ibrich Westerhof (nr 44) , bemand door Friese beroemdheden.
Het mooiste bootje in de vrije klasse was het bootje dat Louwrens Tuinstra (nr 64) helemaal zelf gemaakt had. Hij had niet alleen een prachtig bootje ontworpen, maar had ook heel goed nagedacht over de naam: Benijn. De Be was van Beer en de nijn van Konijn, de passagiers aan boord. Zo konden beide passagiers in het bootje tenminste makkelijk onthouden dat het hun bootje was.
De poedelprijzen waren voor de pechvogels nr 49, de jarige Berit v/d Galiën en nr 66, Cris Hofstede. Na de prijsuitreiking hebben deelnemers, toeschouwers en organisatie een Lang-Zal-Ze-Leven gezongen voor de Berit, voor wie het Klompkesilen een mooie afsluiting van haar vijfde verjaardag was!

Het bestuur van de Watersportvereniging bedankt beide juryleden en de twee bemanningsleden van het rescueteam, dat ervoor zorgde dat ieder kind weer met zijn of haar eigen bootje naar huis kon gaan, waar de evaluatie kon beginnen hoe het bootje volgend jaar nóg beter ontworpen kan worden.

We hopen u volgend jaar de vrijdag na Hemelvaartdag weer te mogen begroeten bij het Klompkesilen 2014!
Bestuur Watersportvereniging Tusken Mar en Leyen

IMG 7542

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: