jeugdzeilwedstrijden

Voor alle kinderen die wel eens gezeild hebben in een Optimist, zelf of met schoolzeilen of zeillessen van WSV8K

Wil je meedoen met onderstaande wedstrijd op de Burgumer Mar, maar heb je geen Optimist: neem dan contact op met WSV8K (wsv8k.nl) Begin je net met zeilen in je Optimist? Geef je op voor de gratis C-combi op 30 april (Burgumer Mar).

Beste Optimist (C/D) zeilers,
Voor de echte beginners is er in 2017 een oefendag vlak voor het eerste officiële combi-weekeind. Noteer alvast maar in je agenda: op zondag 30 april wordt er een oefencombi gehouden voor beginnende Optimistzeilers (Optimist C). In de ochtend krijg je uitgebreid uitleg wat de bedoeling is en ’s middags varen we een paar korte wedstrijdjes. Deze oefencombi vindt plaats op d Burgumr Mar en de deelname aan deze oefencombi is gratis.

Meer informatie:
Jullie zeilen al heel aardig op jullie eigen vertrouwde Mar, maar er is meer onder de zon. Soms is het leuk om je ‘zeilkunnen’ eens te meten met andere enthousiaste kinderen die ongeveer net zo goed kunnen zeilen al jijzelf.
Daarom organiseert Stichting Jeugdwedstrijdzeilen Noord ieder jaar vier tweedaagse zeilwedstrijden op 4 verschillende meren in Noord-Nederland. Deze wedstrijden heten de Combi’s en ze worden gehouden op zaterdag en zondag.

Bij jeugdwedstrijdzeilen gaat het om twee sleutelwoorden: sfeer & prikkels.
De stichting zorgt voor elk wat wils. Op deze manier komt iedere zeiler aan zijn trekken. Of je nu fanatieke topzeiler bent of een beginnende wedstrijdzeiler, maar ook als je gewoon voor de gezelligheid eens je allereerste wedstrijdje wilt varen.
Je kunt je opgeven voor alle vier combi’s maar ook voor één combi.
Je kunt meedoen met verschillende boten en op verschillende niveaus. Voor de Optimistzeilers is het C-niveau bij de Combi de instapklasse. De C’ers kunnen met heel weinig ervaring en ook met iedere (ook ongemeten) Optimist al meedoen.

De wedstrijddag begint met een palaver, de voorbespreking. Je maakt kennis met de trainers die je dat weekend gaan begeleiden. Dat zijn doorgewinterde zeilers met veel ervaring, die jou graag nog beter willen laten zeilen. Ze leggen uit hoe je de wedstrijd het best kan gaan varen aan de hand van een aantal voorbeeldsituaties.
Zo leer je snel hoe het zeil moet staan, waar je het best kunt gaan zitten in de boot, wie er voorrang heeft bij de boei, enz.
Vervolgens ga je het water op. Daar hoeven je ouders geen buikpijn van te krijgen want er gaan voldoende rubberboten mee het water op, die onmiddellijk ingrijpen als de situatie daarom vraagt.
Tijdens de wedstrijd geven begeleiders ook nog tips aan zeilers of ze goed bezig zijn of niet.

Voor de C-zeilers wordt altijd gebruik gemaakt van een eenvoudige wedstrijdbaan in de buurt van het clubhuis. Als jullie ouders een verrekijker meenemen dan kunnen ze jullie verrichtingen prima volgen vanaf de kade.
Tussen de middag kom je weer even aan de wal om je opgedane ervaring te vertellen aan je ouders en om even lekker te ontspannen met je medezeilers.
De buitenlucht maakt hongerig, dus lekkere boterhammen - van huis meegenomen - gaan zeker op. En omdat elke combi ook een klein feestje is, is vaak aan de bar iets lekker warms af te halen. Mmmmmm...

Na de lunch ga je weer het water op voor het middagprogramma. De dag wordt afgesloten met een nabespreking.
Over een heel weekeind worden er 5 of 6 wedstrijden gevaren, waarvan de slechtste wordt weggestreept. De slechtste score telt dus niet mee voor de einduitslag. Als de computer zijn werk gedaan heeft, is bekend wie het betreffende weekend de beste was in zijn/haar klasse. De beste drie ontvangen een beker, maar alle C-zeilers krijgen een aandenken omdat ze hebben meegedaan. Iets waar je heel trots op mag zijn!

Na de oefencombi vinden de reguliere combi’s plaats. Voor de beginnende wedstrijdzeilers wordt hier op een beschutte baan de C-combi gehouden. De Optimist C klasse zijn allemaal zeilers met héél weinig ervaring. CWO 1 niveau is voldoende. De combi is de ideale mogelijkheid om voor de allereerste keer kennis te maken met 'wedstrijdzeilen'.
De eerste volwaardige combi van 2017 vindt op 6 en 7 mei plaats op het Paterswoldse meer. Wij zouden het ontzettend leuk vinden om in Paterswolde een hele grote groep nieuwe zeilers te mogen begroeten. Na Paterswolde is op 20 en 21 mei Grou aan de beurt. Vervolgens is er op 1 en 2 juli een combi in Belterwiede en de slotcombi vindt plaats op de Langweerder Wielen op 15 en 16 juli.
De Combi’s zijn leuk, leerzaam, laagdrempelig en vooral ook heel gezellig.
Kijk maar eens op het fotoboek van de Combiwedstrijden.

Meer informatie, foto’s en uitslagen kun je vinden op de Facebookpagina van Jeugdwedstrijdzeilen en ook op de website van Stichting Jeugdwedstrijdzeilen Noord: www.jeugdwedstrijdzeilen.nl.
Als je gaat deelnemen dan moet je je aanmelden via de website van jeugdwedstrijdzeilen. De kosten voor 1 weekend bedragen € 30,-
Als je je voor alle 4 combi’s in 1 x aanmeldt dan zijn de totale kosten € 100,-

Deze informatiebrief heeft als doel om jou en je ouders te informeren over de Stichting Jeugdwedstrijdzeilen en over de combi in het bijzonder. We hopen je te kunnen overtuigen om mee te gaan doen aan de combi. Immers, de combi is het begin van je zeilcarrière; ook Marit Bouwmeester is begonnen bij www.jeugdwedstrijdzeilen.nl
Veel van de huidige B-zeilers voeren vorig jaar hun eerste Combi. Van tevoren best spannend, maar achteraf is het zó meegevallen, ze kijken er met veel enthousiasme op terug!
Als er nog vragen zijn dan kun je altijd even bellen met Nico Thalen 06-51421525.

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: