Met een graad of 20 en windkracht 3 lijkt komende zaterdag een perfecte dag te worden voor het skûtsjesilen. Wat zal het een prachtig gezicht zijn om de 24 skûtsjes maar liefst twee keer aan de start te zien verschijnen. En dat 'op ús eigen Burgumer Mar'!

Vlaginitiatief
We nemen graag het initiatief van Rob Krimpenfort over (zie Eastermerk) om komende zaterdag de (Eastermarder) vlag uit te steken.

Vooral bewoners van de E.M. Beimastrjitte, Wâltsje en Snakkerbuorren worden daartoe uitgenodigd om er zo een feestelijke dag van te maken. Samen met alle skûtsjedrukte op de Komerk, de skûtsjemarkt op de Beimastrjitte en Wâltsje, de expositie in Meerzigt en de gezelligheid op it Breed wordt dit een topdag voor ons dorp. (Dit geldt trouwens ook voor liefhebbers van nieuwe haring, zo hebben we vernomen.) Met de terugkeer van een heel oude zeiltraditie mogen daar wel wat feestelijke vlaggen bij, ook al zou 'it doarp Eastermar' deze keer eens niet in de prijzen vallen. Booteigenaren wisten natuurlijk al lang dat deze dag dé kans is om 'de Eastermarder flagge' in het want te kunnen hijsen.

Natuurlijk is het spektakel prima te zien vanaf 'it swimmersplakje'. Maar wie de skûtsjestrijd echt van dichtbij wil observeren is verstandig en heeft een plekje op die prachtige salonboot 'de Gaasterland' gereserveerd. Met bar en toilet aan boord zit men aan alle kanten hoog en droog. De laatkomers kunnen nog een kansje wagen, de Gaasterland vertrekt vanaf 'it âlde brêgehaad' om 09.00 en 14.00 uur. Meer info.

Skûtsjejagen

Op vrijdagavond wordt het Eastermarder skûtsje op een wel heel ouderwetse manier binnengebracht vanaf de Burgumer Mar. Het wordt nl. per paard door de Lits getrokken. Dit is prima te zien vanaf watersportbedrijf de Lits/Komerk en zal om ± 20.00-20.15 uur plaatsvinden. Het schijnt dat de toeschouwers ook nog muzikaal ondersteund worden!

Zie verder het schema van alle activiteiten.

De vlag mag uit

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: