Zoals jullie vast allemaal al weten hebben we op 13-15 juli een mooi zeil- en watersportevenement in Eastermar. In het kader van Culturele Hoofdstad organiseert de Watersportvereniging op de Komerk een evenement rond de zeilwedstrijden van Stichting Oud-Zeilend-Hout op de Burgumer Mar met klassieke houten zeilboten. Ook vieren we dan 90 jaar BM: 90 jaar watersport voor de ‘gewone man’ gevierd. De jeugd kan meezeilen in gerestaureerde boten en er is voor hen een uitgebreid educatief & watersportprogramma en klompkesilen. Op de wal in Eastermar is van alles te beleven. Het publiek kan gratis met een pendelbus naar de Bulthuis expositie en gratis opstappen op pramen, skûtsjes en andere oude schepen om de wedstrijden van dichtbij te volgen. Zaterdagavond is het Captains Dinner met swingende live muziek voor bemanning, publiek en andere Eastermarders.
Doen jullie mee?

Bekijk het tijdschema (PDF)

oud zeilend hout


Oude tijden herleven
Op 14 en 15 juli houdt Stichting Oud-Zeilend-Hout wedstrijden voor oude houten wedstrijdzeilboten, waaronder de bekende BM van Hendrik Bulthuis. Deze open boten zijn vaak meer dan 50 jaar oud, enkele zelfs rond de 100 jaar en verschijnen in ‘normale’ wedstrijden niet meer aan de start. Men rekent op circa 50 deelnemende boten. Zaterdag worden 3 wedstijden verzeild, zondag 2. De eerste start is zaterdag om 12:00 uur, op zondag om 10:30 uur. De prijsuitreiking van o.a. de (eenmalige) Bulthuis Trofee is zondag rond 15:00 uur. Om de wedstrijden goed te kunnen volgen kan iedereen gratis opstappen op het skûtsje, pramen en andere (historische) schepen.
De BM van Hendrik Bulthuis is 13-15 juli dus weer volop in actie te zien op het water waaraan ze haar naam te danken heeft! Het bijzondere over oorsprong en geschiedenis van dit legendarische zeilbootje is te zien in het Streekmuseum in Burgum. Een gratis pendelbus brengt jullie naar en van de Bulthuis expositie.

bulthuis
Hendrik Bulthuis


Gezelligheid op de Komerk
In de haven van de Komerk kan je kennismaken met windsurfen, suppen en zeilen. Er zijn bijzondere schepen te zien en te bezoeken, zoals een traditionele visser met vers gerookte vis, It Skûtsje van Eastermar, de Gebroeders Luden van Lauwersoog, een restauratieproject van een BM, oude bakdekkers van Oude Glorie en meer. Koardinaasje treedt op met onder andere het Silersliet, een tekst van Hendrik Bulthuis waarvan de melodie verloren is gegaan. Speciaal voor deze gelegenheid is het Silersliet weer op muziek gezet.

Captains Dinner & nazit, ook voor Eastermarders
Voor bemanning en publiek is zaterdagavond 14 juli in de loods van Foppe een Captains Dinner en avond met swingende live muziek uit de tijd van Bulthuis, gespeeld door The Henry Humphouse Seven, de jazzy sound van zeven man uit de Roaring Twenties Small Band die afgelopen Easterbarren in de tuin van Meerzigt optrad. Iedereen is van harte uitgenodigd daaraan deel te nemen zodat wij nog een gezellige nazit hebben.

Om deel te nemen aan het Captains Dinner moet u zich wel even opgeven via captainsdinnerea@gmail.com, graag vóór 9 juli. Kosten € 17,50. Bij opgave graag het bedrag overmaken op de rekening van de Watersportvereniging: NL97RABO03498046 56.
Wees er snel bij, want vol = vol.

20170902 RTSB Eastermar
the Henry Humphouse Seven

Heb je zelf een boot? Neem gasten mee de Mar op
Omdat er aan de Burgumer Mar weinig plek is om de wedstrijden goed te kunnen zien, willen wij graag zoveel mogelijk boten de Mar op hebben.
Zelf hebben wij het skûtsje, 2 pramen en de Gebroeders Luden geregeld om publiek op de Mar te krijgen. Maar wij denken dat het ook heel gezellig is wanneer je met je eigen boot publiek meeneemt. Laat ons even weten als je dat ook een leuk idee vindt. Via wsv@eastermar.nl kun je doorgeven hoeveel personen je wilt meenemen.

Programma Balsemyn, Bolster en andere basisscholen
Op vrijdag 13 juli ontvangen wij circa 130 leerlingen uit de groepen 7 en 8 van De Bolster en De Balsemyn en basisscholen uit Burgum, Jistrum en Garyp.
Deze leerlingen gaan meezeilen in gerestaureerde BM-ers van de Bergumermeerclub. Behalve meezeilen krijgen ze informatie in workshopvorm over suppen, windsurfen en zeilen. Reddingsschip Gebroeders Luden is aanwezig voor een lesje KNRM en in het Streekmuseum in Burgum krijgen ze informatie over Bulthuis en zijn BM.

bm ers

Klompkesilen vrijdag 13 juli vanaf 18:00 uur
De wedstrijden Klompkesilen zijn voor alle kinderen van basisscholen uit Eastermar en andere plaatsen.
Jullie kunnen in drie klassen strijden: de Friese klompklasse -een erkende eenheidsklasse, officieel vastgesteld door het watersportverbond-, de Open klasse en de Vrije klasse. Deelname is gratis. Inschrijven vanaf 18.00 uur op de Komerk. Eerste start om 19.00 uur. We hebben maar liefst 12 prijzen weg te geven: drie prijzen per klasse; de poedelprijs voor de grootste pechvogel; de schoonheidsprijs voor het mooiste vaartuig; een echte wisselbeker voor de winnaar van de Friese klompklasse.
We kijken uit naar jullie bootjes, met, wie weet, misschien wel Hendrik Bulthuis met pijp aan het roer (ja, zo ging dat vroeger).

Klompkesilen

Helpt u? Help jij mee?
Om alles in goede banen te leiden hebben wij hulp nodig:

 • Woensdag- 11 juli en donderdagavond 12 juli de partytent opzetten, de loods bij Foppe inrichten en versieren en het Komerk terrein afbakenen
 • Vrijdag 13 juli van 9.00 – 15.00 uur rescue boten wanneer de kinderen de Mar op zijn. Begeleiders die groepen leerlingen de juiste plek wijzen waar ze moeten zijn.
 • Zaterdag 14 en zondag 15 juli:
  verkeersregelaars
  hulpboten
  koffiezetters
  on-shore begeleiders zodat publiek en deelnemers op de goede plek komen.
 • Maandagavond 16 juli opruimers.

Kunt u, kun jij meehelpen om dit evenement te laten slagen, dan ontvangen wij via wsv@eastermar.nl graag een bericht waarmee u behulpzaam kunt zijn. Wij zorgen voor de inwendige mens. Laten wij er met z’n allen een mooi feestje van maken!

WSV Tusken Mar en Leyen

ozh larken

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: