brommels2021

Brommels! is bramen plukken en veel meer… Het feestelijke bramenfestijn voor jong en oud in de buitenlucht wordt dit jaar gehouden op zaterdag 28 en zondag 29 augustus in de Noardlike Fryske Wâlden. Dit jaar is het thema ‘Natuerlik Ferskaat’. Ook ons dorp Eastermar heeft weer vele deelnemers.

Traditioneel kan er weer bramen worden geplukt in boerenland. Daarnaast vinden er op verschillende plaatsen in de omgeving allerlei leuke, lekkere en leerzame activiteiten plaats.
Bij Paviljoen De Leyen staan uiteraard de bramen op de menukaart.
Er is aan de Skûlenboargerwei 6, een pop-up thee-/koffietuin voor Kenia. Je kunt daar in de tuin lekker genieten van een kop koffie, thee met zelfgemaakte taarten, cake of ijs.
Villa Sinnestrielen, Torenlaan 40, heeft een ‘open (voor-)tuin’. Na de cursus Diervriendelijk tuinieren is de voortuin ingericht met beplanting en duurzame materialen die de biodiversiteit vergroten.
Op de boerderij van Mts. Boersma, Seadwei 3 is van alles te beleven. Kinderen kunnen er een écht boerendiploma behalen. Op elk heel uur vertrekt de trekker met boerenkar voor een rit door het land. Bij het zandpad kun je afstappen en met je plukemmer door het land terug lopen.
Op zaterdagavond verzorgt ACCES catering vanuit hun foodtrucks een heerlijk driegangen menu met lokale producten tussen de koeien op het land van Mts. Boersma (vooraf opgeven).
De Dam Jaarsma Verhalenkamer, Torenlaan 2, is voor iedereen te bezoeken. Je vindt er, naast informatie over Dam Jaarsma, deze dagen allerlei informatie over biodiversiteit. En uiteraard ontbreken de verhalen over planten en dieren niet: ‘Hoe komt het wilgenroosje aan z’n naam? Hoe zijn de kikkers ontstaan? En kom gezellig inspiratie opdoen in de diervriendelijke tuin. De koffie, thee en een bramenlikeurtje staan klaar!
Ook de wandel- en/of fietsroute Sagen Jagen, met verhalen van Dam Jaarsma, is een aanrader. Routekaarten zijn in De Dam Jaarsma Verhalenkamer gratis af te halen. Daarnaast zijn er verschillende fiets- en wandelroutes in de Noardelike Fryske Wâlden uitgezet.

Meer informatie is te vinden via www.brommelsfestijn.nl.
Iedereen die van bramen, tuinen of natuur houdt, of gewoon gezelligheid wil, is van harte welkom tijdens Brommels! 2021.

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: