Bloeizône Fryslan Tour geeft impuls aan wielrennen en gezondheid in Fryslân

Van 3 tot en met 5 maart staat Fryslân in het teken van een internationaal wielerevenement voor vrouwen in drie etappes. Aan deze wielerwedstrijd doen grote namen mee.

3 maart, tijdrit 14 km met start en finish in Surhuisterveen
4 maart Etappe 2: start Eastermar, finish na 135 km in Bakkeveen
5 maart Etappe 3: start en finish in Drachten na 137 km

Enerzjyk Eastermar is gevraagd om dit evenement te ondersteunen vanuit het dorp.

Wat gebeurt er 4 maart in Eastermar?

Vanaf ‘s morgens vroeg is er drukte in het dorp met wielerploegen, verzorgers, techniek, enz. Auto’s worden zo veel mogelijk aan de rand van het dorp geparkeerd.

Om 11.00 uur is er een sportactiviteit voor de bovenbouw van de schooljeugd. Dit vindt plaats op sportterrein de Burgerkamp en staat onder leiding van Sporten met Marieke.
Na afloop is er een gezonde lunch en kunnen de kinderen kijken naar de start.

Om 11.45 is de start van deze etappe op ‘t Hôf, ter hoogte van Kleastermar.
Daarna fietsen de wielrenners verder over ‘t Hôf, langs sportpark De Burgerkamp, om door te gaan richting Jistrum.
Omrop Fryslân is aanwezig en doet live verslag via radio en tv.

Er zijn een aantal locaties open voor koffie enz: de Zandloper, eetcafé it Breed en de kantine van de Burgerkamp. Alles ûnder ien Dak zorgt naast koffie ook voor (gezonde) broodjes door middel van een kraampje op ‘t Hôf.

bloeizone fryslan tour
Foto: bloeizonefryslantour.nl

Wat is Bloeizône Fryslân?

Bloeizône Fryslân is een beweging die uitgaat van een gezonde basis. Het betrekt zoveel mogelijk initiatieven die invloed hebben op de lokale leefomgeving. Achterliggende gedachte is dat zoveel mogelijk mensen zo lang en gelukkig mogelijk zelfstandig en in hun eigen omgeving kunnen blijven leven. Bloeizone Fryslân ondersteunt initiatieven die bijdragen aan een omgeving die het makkelijker maken om gezond te leven. Enerzjyk Eastermar is één van die initiatieven.

Bij een Bloeizône gaat het om een aantal elementen die kunnen bijdragen aan een gezonde leefomgeving: Actief Burgerschap, Bereikbaar Groen, Actief Ontspannen, Gezonde Mobiliteit, Gezond Wonen, Gezonde Voeding en Gezonde financiën.
Oorsprong van de ideeën achter een bloeizone zijn een aantal plekken op de wereld, de zg. blue zônes, waar mensen aantoonbaar langer en gelukkiger leven zoals Okinawa, Japan en Sardinië, Italië.

De route van de driedaagse vrouwenwedstrijd komt langs 8 van de 17 plaatsen in Fryslân die aan de slag zijn als Bloeizone: Eastermar, Bakkeveen, Haulerwijk, Wijnjewoude, Wergea, Grou, Akkrum en 058 SamenSterk.

bloeizone fryslan 3daagse

 

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich:
  • Trochtraapje
    Informatie
    31 maart 2024

    Trochtraapje

    It fytsseizoen is wer úteinset! doortrappen.frl is in inisjatyf fan it ROF (Regionaal Orgaan verkeer... Fierder lêze »