Het hele jaar door kunnen er bruine vogeltjes met oranje-rode borsten in en rond Eastermar gezien worden. Roodborsten zijn het. En als je geluk hebt, broedt er een paartje in je tuin. Dat moet dan wel een wat grotere tuin zijn met wat dicht struikgewas. Het lijkt erop dat het zomer en winter dezelfde vogeltjes zijn. Maar is dat wel zo en als dat niet het geval is, waar komen dan de Roodborsten vandaan die ‘s winters in tuinen worden gezien?
Die vraag is actueel geworden door een bijzondere terugmelding van een Roodborst die gevangen en geringd werd door de Ringgroep van de Vogel- en Natuurbeschermingswacht van Eastermar (www.vogelwacht.nl).
Deze Roodborst (geboren in 2006) had ‘t Heechsân als overwinteringsgebied uitgekozen. Op 25 december 2006 ving de Ringgroep de vogel daar en ringde hem of haar met ringnummer AN 37869. Het geslacht was niet herkenbaar! Mannetjes en vrouwtjes lijken sprekend op elkaar. Deze Roodborst werd op 18 maart 2007, dus minder dan 3 maanden later, teruggevangen en weer losgelaten in het Zelenogradskiy district bij Rybachiy. Dat is in het Europese deel van Rusland, Kaliningrad, net onder Litouwen aan de Baltische zee.

Image

In maart echter is het broedseizoen daar nog niet begonnen: te koud. Het is dus heel goed mogelijk dat deze Roodborst met zijn/haar partner broedt nog verder noordelijk, misschien wel voorbij de Baltische staten ergens in Rusland, ten oosten of noordoosten van Estland. Het is wel heel leuk te weten dat Roodborsten zulke grote afstanden afleggen om te broeden en te overwinteren op ‘t Heechsân. Hun soortgenoten die hier broeden gaan naar zuidelijke streken (Zuid Europa/Noord Afrika) en komen in maart/april op ‘t Heechsân terug om een nest te bouwen en jongen groot te brengen. Dat zijn dus niet de Roodborsten die er in de winter zijn.

A. Timmerman

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: