Het zwemwater van het Eastermarder swimplak heeft opnieuw de kwalificatie slecht en dit lijkt een structureel probleem. Eén van de meest in het oog springende oorzaken is de verontreiniging door E-colibacteriën die duiden op uitwerpselen in het zwemwater: fecaliën of uitwerpselen van mens en dier die gedurende het hele zwemseizoen worden gemeten en dreigen de zwemplek ongeschikt te maken. De verschillende partijen hebben mogelijke verbeteringen onderzocht en in de komende maand, vóór het zwemseizoen van start gaat, zal een aantal daarvan worden uitgevoerd.

Een betere doorstroming op de zwemplek - De palenrij in het water aan de westzijde wordt bijna helemaal verwijderd en vervangen door een drijflijn om de doorstroming op it swimplakje te verbeteren.

Minder uitwerpselen in het water - De dekplanken van de steiger worden verwijderd om vogels te ontmoedigen hier neer te strijken en het water te vervuilen met hun uitwerpselen. De planken op de palenrij aan de oostzijde zullen worden voorzien van gaas of iets dergelijks om diezelfde reden: het verminderen van uitwerpselen in het water.

Vorig jaar zijn extra borden geplaatst met Verboden voor honden. Honden moeten worden geweerd uit de omgeving van it swimplak om verontreiniging door hondenpoep te voorkomen. Ondanks het verbod (het gehele jaar door) blijkt dat er nog steeds hondenbezitters met honden op de zwemplek komen. Wij vragen u dit niet te doen en mensen erop aan te spreken indien dit wel gebeurt.

Maakt u gebruik van de zwemplek in Eastermar? Help mee om het water schoon te krijgen én te houden, want anders krijgt deze mooie zwemlocatie een permanent negatief zwemadvies en zal dan ontmanteld moeten worden.

De kwaliteit van alle zwemplekken kunt u raadplegen via www.zwemwater.nl waar u ook de app kunt downloaden.

zwemplek eastermar

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: