Het coronavirus heeft ons al enkele maanden flink in zijn greep. Een greep die ervoor zorgt dat veel geplande zomeractiviteiten en –evenementen dit jaar niet door kunnen gaan. Vanaf 1 juni mogen de terrassen onder bepaalde voorwaarden weer open en dat heeft in samenwerking met de horeca en in overleg met de omwonenden van dorpsplein It Breed in Eastermar tot het onderstaande dorpsinitiatief geleid. Een initiatief dat de mogelijkheid geeft om de sociale contacten in Eastermar in de komende zomerperiode te kunnen blijven onderhouden. Ook biedt het de mogelijkheid voor toeristen, wandelaars en fietsers om onder het genot van een hapje en een drankje op één van de dorpsterrassen te genieten van ons mooie dorp en de omgeving. 

Het dorpsplein It Breed wordt in de periode van 1 juni tot 1 september als dorpsterras ingericht waarop de 1,5 meter afstand gerealiseerd kan worden. Hiervoor is ‘passend’ meubilair aangeschaft, dit meubilair wordt ook op het terras bij Meerzigt geplaatst. Deze coronaproof terrassen zullen ervoor kunnen zorgen, dat de gemiste zomerevenementen en –activiteiten enigszins worden gecompenseerd door deze twee ontmoetingsplaatsen in het dorp aan te brengen. Ook biedt het de plaatselijke horeca de mogelijkheid om meer klanten te bedienen. Zij zullen dan ook de catering op de dorpsterrassen verzorgen. 

In deze periode is It Breed afgesloten voor autoverkeer en worden bezoekers naar de Snakkerbuorren en Jachthaven De Lits door middel van omleidingsborden omgeleid. Op maandag 1 juni a.s. zullen de beide dorpsterrassen worden ingericht. Vanaf 8.30 uur zullen de tafels (houten kabelhaspels met een doorsnede van 1.40 meter) door een 80-tal vrijwilligers vanaf Brouwer & Brouwer (Grote Hornstweg 10-B) naar It Breed worden gerold. Hier staat een technische commissie klaar om de tafels te voorzien van stoelen en een parasol. De bekostiging van de inrichting van de dorpsterrassen is gerealiseerd met financiële bijdragen en crowdfunding van dorpsbewoners, bedrijven, verenigingen en stichtingen. Wij hopen door het inrichten van deze dorpsterrassen de mienskipssin en de simmerwille in ons bijzondere dorp met gewone mensen te kunnen waarborgen. Hierbij wordt u van harte uitgenodigd om bij het inrichten van de beide dorpsterrassen aanwezig te zijn en hiervan verslag te doen.

Klik hier voor de fotopresentatie van de installatie

Werkgroep Simmerwille yn Eastermar
Eelke Hoekstra (06-46738787)
Cor Brouwer (06-21550070)

ALB 4224

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: