Even Voorstellen
Alexander Arutjunov is zes jaar geleden met zijn gezin vanuit Rusland naar Nederland gevlucht. In Rusland was hij timmerman/meubelmaker en muzikant. Alexander is gewond geraakt aan zijn benen. In Nederland aangekomen heeft hij met zijn gezin 3 jaar in het AZC in Luttelgeest gewoond. In Emmeloord heeft hij 3 maanden in het ziekenhuis gelegen voor operaties aan zijn benen. Zijn dochter zag dat hij leed aan stress en spoorde hem aan weer muziek te gaan maken. Maar in het AZC waren geen instrumenten en ik het ziekenhuis ging dat al helemaal niet.

Zijn arts adviseerde hem te gaan tekenen en schilderen. Mensen die hem hielpen de Nederlandse taal onder de knie te krijgen, verzamelden materialen waarmee hij aan de slag ging. In het ziekenhuis maakte hij kleine tekeningen die hij aan medepatiënten gaf. Direct viel op dat hij talent had en, al was het maar klein, iedereen vond het prachtig. In het ziekenhuis hangen nog steeds twee schilderijen van hem.
Ruim twee jaar geleden kwam het gezin terecht in het AZC in Burgum. Daar kwam Alexander in aanraking met Vakwerk o.l.v. Joke Ket uit Hurdegaryp. Zij heeft een grote liefde voor vergezichten op het Wad. Er was een atelier aan de Tjibbe Geartsstrjitte waar Alexander werd uitgenodigd om mee te doen. Daar leerde hij ook Jan van der Meulen kennen. Voor Alexander was Vakwerk een aangenaam leerzame school. Van Joke leerde hij veel over het maken van vergezichten. In december 2016 leerde hij Jan Kooistra van Oud Dokkum kennen. Van hem kreeg hij een boek en tips waaruit hij veel inspiratie haalde. Jan Kooistra exposeert momenteel in het Streekmuseum van Burgum met schilderijen die het scheppingsverhaal weergeven.

Via Joke Ket kwam Alexander terecht bij Edgar de Cruijer een realistisch schilder uit Stiens. Daar heeft hij 8 lessen kunnen volgen en heel veel geleerd. Vooral op het gebied van stillevens, een specialisatie van Edgar. Alexander is al deze mensen ontzettend dankbaar voor alle hulp die ze hem geboden hebben.
Ondertussen werd begin 2017 besloten het AZC in Burgum te vernieuwen. Er werden bouwplannen gemaakt en woningen die vrijkwamen, werden niet weer bewoond in afwachting van de vernieuwing. In één van de woningen kreeg Älexander, in april 2017, toestemming om een atelier te beginnen zolang die nog niet gesloopt zou worden. Inmiddels heeft hij daar ruim 40 werken gemaakt. Hij is er ook een teken-, en schilders klas begonnen voor bewoners van het AZC. Behalve tekenen en schilderen geeft hij ook nog muziekles aan de kinderen. Hij heeft momenteel 15 leerlingen.

Nu exposeert Alexander in de Hege Stins in Eastermar. Hij is heel blij dat zijn werk, door iedereen die dat maar wil, kan worden bekeken. Niet meer de vluchteling die schildert, maar een talentvol schilder die graag zijn kunsten toont. Wij zijn blij dat wij hem een podium kunnen bieden. Alexander Arutjunov, een nog prille kunstenaar met veel levenservaring.

Alexander 1

 

Alexander schilderij