Zoveel werd ons wel duidelijk: alleenstaanden zijn sneue types die lijdzaam staan te wachten op een geschikt iemand. Alleenstaanden, letterlijk. Nee, dan de vrijgezellen zoals ze in het Afrikaans genoemd worden: enkellopers. Actief op zoek naar de liefde!

Liefde in allerlei vormen, taal en de taal der liefde, dat waren de ingrediënten waarmee Chris Chameleon op 12 februari een uitverkocht Theater Meerzigt inpakte. En natuurlijk ook met z’n fenomenale stem met een bereik van vier octaven. Chris’ ironische, spitse, humoristische, maar ook ontluisterende observaties van het leven in Nederland en Zuid-Afrika maakten duidelijk dat er historisch en politiek gezien niet zo veel verschillen zijn als het gaat om machtsmisbruik, uitbuiting en oorlogvoering. De conclusie dat beschaving maar een heel licht en gemakkelijk af te krabben laklaagje blijkt, was van een ongemakkelijke soort…

Chris Chameleon zong ontroerende, verwarrende en confronterende liedjes in het Afrikaans, Engels en Nederlands. Misschien niet allemaal verstaan, maar wel begrepen. Tot zijn verrassing was hij gestuit op een gedicht van de Nederlandse dichter J.H. Leopold (1865-1925) waarin de poëet, toen al, vrijuit de opvatting huldigde dat christenen, joden, parsen (vuuraanbidders, red.) en moslims dolende zielen zijn, terwijl het eigenlijk wel duidelijk is dat de ‘ganse mensheid slechts in tweeën vervalt’:  […] intelligente mensen zonder vroomheid en vrome mensen zonder intellect.

Chris Chameleon waagde zich in het hol van de leeuw zelfs aan een lied in het Fries: een vertaling van het gedicht As jy weer skryf van de Zuid-Afrikaanse Ingrid Jonker, de dichteres van wie het dramatische levensverhaal verbeeld wordt in de film Black Butterflies.

Voor wie het allemaal wat te snel ging, volgt hier de Fryske tekst:  

ASTO WER SKRIUWST/AS JY WEER SKRYF

Asto wer yn dyn deiboek skriuwst
Tink dan
Oan it gouden blêd te sjen yn it simmerljocht  
Of miskien oan de blauwe orchidee
Op ien fan ús ferstruide wannelingen
Op de Tafelberg
Ik dy’t myn bloed fermong mei it bloed fan
De sinne jûns yn Lissabon
Naam dyn byltnis mei as in spegel
En ik ha dy skreaun
Op it iepen blêd
Fan myn treurichheid
Dyn nammeleaze wurd
Asto wer yn dyn deiboek skriuwst
Tink dan
Yn myn eagen te sjen
De sinne dy’t ik no foar altyd bedek
Mei swarte flinters

Theater Meerzigt had met Chris Chameleon een gast in huis die de teleurstelling van het publiek over het niet doorgaan van de Elfstedentocht méér dan compenseerde. Hopelijk laat een tweede optreden in Eastermar ook minder lang op zich wachten!

chris chameleon1

 

Hierbij een link naar een blog van een enthousiaste bezoeker.

http://overpijnzingen.blogspot.com/2012/02/chris-chameleon-2.html?showComment=1329238394529#c330606209879019950

Nog een reactie van een bezoekster:

We hebben genoten van het optreden van Chris Chameleon bij u in het theatertje. Ook uw gastvrije ontvangst vonden we erg aangenaam. Hierbij een link naar You Tube. Ik heb met mijn mobieltje een opname gemaakt van As jy weer skryf in het Fries. Geen perfecte kwaliteit natuurlijk maar leuk om terug te horen.
Met vriendelijke groeten,
Marga Visser

http://www.youtube.com/watch?v=QYHOPkOo-co&feature=player_embedded