Jaap Rusticus (1913 - 1972) was een kunstenaar die deel heeft uitgemaakt van de kunstenaarsgroep 'Yn 'e line' (met o.a Klaas Koopmans en Pier Feddema).
Onlangs werd er op niet-commerciële basis een verjaardagskalender uitgebracht met etsen van Rusticus. Bij toeval kreeg Eastermarder Kees Feddema deze kalender onder ogen en ontdekte dat er een prachtige ets van it Waltsje in staat. De ets is in droge naald techniek gemaakt en moet gemaakt zijn op de plek waar vroeger het huis van Harterink stond. Wanneer de ets precies gemaakt is, is niet bekend.

Droge naald techniek wil zeggen dat de tekening rechtstreeks in een gepolijst plaatje zink wordt gekrast. Daarna wordt er inkt in de groeven gesmeerd en de overtollige inkt weggeveegd. De inkt in de groeven blijft achter en daarna wordt de tekening met behulp van een etspers op papier gedrukt. Normaal gesproken levert dit logischerwijs een eindresultaat in spiegelbeeld op. Dat dit bij deze ets niet het geval is, maakt de ets nog interessanter.

Image
it Waltsje, onderwerp van deze droge naald ets van Jaap Rusticus

 

Kontakt mei Eastermar.nl

inloggen redacteuren

Tekst laten voorlezen

Wanneer u een Friese tekst niet goed kunt lezen, dan is er de mogelijkheid om het artikel te laten voorlezen. Druk dan bovenaan het artikel op 'Harkje'.
Knopo om een artikel te beluisteren

Ook bestaat er de optie om alleen een bepaald stukje tekst te beluisteren. Selecteer dan de beoogde tekst en druk op het luisterknopje.
Deze voorleesfunctie is mede tot stand gekomen dank zij de AFûK.
Complete uitleg »

     
Nei boppen