Het project liep anders maar was toch zeker succesvol

Het afgelopen jaar heeft u regelmatig kunnen lezen over het project Care4Gyumri, een project van een groep betrokken inwoners uit Eastermar die hulp willen bieden aan de stad Gyumri in Armenië. Nu, aan het einde ervan, blikken we een stukje terug.

Tweedehands medische apparatuur
In mei is tweedehands apparatuur uit Nij Smellinghe naar de Caritas-kliniek in Gyumri, Armenië vervoerd. Op enorme bureaucratische rompslomp na is dat helemaal goed gegaan. De apparatuur werkt inmiddels, en zelfs beter dan we vooraf hadden kunnen denken. In de Armeense cultuur komen patiënten graag bij artsen die werken met 'moderne' (10 jaar oude) apparaten uit Nederland.
Bovendien heeft Caritas nu meer contact met andere medische organisaties in de stad, en maken ze met elkaar afspraken over verdere samenwerking. Dit is precies het doel dat we met het project voor ogen hadden, al hadden we niet zo snel al op resultaat durven hopen.

Artsen in Wonderland
De laatste twee weken zijn twee artsen van Caritas in Nederland geweest. Ze hebben hier als een soort ‘Alice in Wonderland’ rondgelopen. Met angst en beven hebben we toegekeken hoe ze leerden fietsen en paardrijden. Ze genoten zichtbaar van de warmte van de Nederlandse cultuur. Beide zondagen zijn ze ook naar de kerk gegaan, ook al verstonden ze er niets van. Tegelijk hebben we gemerkt dat tijd bij hen heel rekbaar is, en 10 minuten ook makkelijk drie kwartier kan zijn. Geregeld hebben we ze moeten aansporen met 'himi' (nu in het Armeens).
Ze hebben veel gehad aan het meelopen in Nij Smellinghe en met onze eigen huisarts Piet Wiersema. Niet dat alles zoveel anders is in Armenië. Voor hen was het net zo waardevol te ontdekken wat ze allemaal al wel goed doen, als steun in de rug. Dat neemt niet weg dat ze veel contacten, informatie en vooral inzichten mee naar huis nemen.

Afsluiting project
Met het buffet, en de dank aan de vele vrijwilligers die zich voor het project hebben ingezet, hebben we een punt gezet voor wat betreft ons deel. Het project is daarmee niet ten einde, integendeel. Het is nu aan de beide Armeense artsen om voor de structurele verandering te zorgen. De spullen en kennis zijn er, de contacten zijn er, nu waarmaken.

Via Fam2Fam, de stichting waarmee we hebben samengewerkt, blijft het contact met Armenië. Zij gaan medio september naar Gyumri toe en zoeken onder andere contact met Caritas. We blijven nog wel bemiddelen in contacten tussen de Armeense en Nederlandse artsen. Care4Gyumri als projectorganisatie stopt. Wat we van het ingezamelde geld over hebben, omstreeks € 350,- storten we op de rekening van Fam2Fam, zodat het ten goede blijft komen aan de mensen in Gyumri.

care4G

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: