Vervolg op onze oproep voor spierkracht
Item in Hjoed op dinsdag 1 april

Voor wie het nog niet door had, de oproep voor hulp bij het verhuizen van het Dam Jaarsma verhalenarchief was natuurlijk een 1 aprilgrap.
De verzameling van 16.500 verhalen past met gemak in een paar archiefdozen en daar is geen vrachtwagen voor nodig. Het doet ons echter goed dat er o.a. via Twitter een aantal mensen was dat zich zorgen maakte over de toekomstige huisvesting. Is een boerderij wel geschikt om een dergelijk archief in op te slaan? Zijn er in Fryslân geen officiële instanties die dergelijke kwetsbare archieven professioneel beheren?
We kunnen u allen geruststellen. Het archief blijft bij het Meertens Instituut te Amsterdam en er wordt goed op gepast.

dj-omrop1
(v.l.n.r.) Jan Jelle Ringnalda, Auke de Jong en Froukje Sijtsma

De beoogde media-aandacht achter de 1 aprilgrap is uitermate goed geslaagd. Omrop Fryslân Televyzje had de verhuizing van het archief gewoon in zijn agenda staan en kwam keurig op tijd om de sjouwers aan het werk te zien. Echter werd toen de kans meteen waargenomen om in plaats van het verhalenarchief de collectie gebruiks- en kunstvoorwerpen vast te leggen. Deze collectie is namelijk wél bij de neef van Dam Jaarsma, Auke de Jong, ondergebracht.
Auke de Jong en Iris Rusz (voorzitter St. 100 jaar Dam Jaarsma) werden beiden geïnterviewd over de op handen zijnde activiteiten van het Dam Jaarsmajaar. Ziede uitzending van Hjoed vanaf 8 minuut 57.

dj-omrop2

dj-omrop3

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: