Vierde editie Lifestyle Fair Oars! op 20 april

Op zaterdag 20 april 2013 vindt de vierde editie plaats van de duurzame Lifestyle Fair Oars!
Tal van verenigingen, organisaties en bedrijven laten met veel enthousiasme zien hoe leuk, lekker en mooi duurzame, biologische en fairtrade producten zijn. Ook laat de fair zien hoe leuk en gemakkelijk het is om voldoende te bewegen. Het thema van de fair is ‘Wiis mei Wetter’. De fair is in het centrum van Burgum rondom De Pleats. Oars! is een initiatief van de gemeente Tytsjerksteradiel. Dit jaar haakt ook de gemeente Achtkarspelen aan bij de fair.

Oars!
Ook tijdens deze vierde editie is er weer een bomvolle markt rond de Pleats in Burgum. Er is onder andere aandacht voor duurzaam bouwen & wonen, eten & drinken, sport & gezondheid, vervoer, mode & accessoires en hergebruik van goederen. Kortom, Oars laat zien hoe het Oars kan! Met veel enthousiasme laten zo’n 50 lokale bedrijven u kennismaken met hun producten of diensten.
fiets FairTrade05DEFDEF 2989

‘Slach om ‘e Mar’ en Nationale Sportweek
Op deze dag is ook de prestatieloop ‘Slach om ‘e Mar’ rond het Burger Mar. Het startschot voor de fair en de loop valt om 11.00 uur. Wethouders Houkje Rijpstra van gemeente Tytsjerksteradiel en Klaas Antuma van gemeente Achtkarspelen openen daarmee de fair officieel. De Slach om ‘e mar is tevens de eerste activiteit van de Nationale Sportweek.

Wat is er te koop?
Bezoekers aan de fair maken bij de verschillende kraampjes kennis met heel uiteenlopende duurzame producten en diensten. Denk hierbij aan fairtrade producten van de wereldwinkel, biologische wijn van Cru68 of kaas van de Johannahoeve. Ook kunt u groente, fruit en streekproducten kopen. Via Lin geeft interieuradvies en verkoopt duurzame en fairtrade woonaccessoires. Maar ook Dwarrel (tweedehands kinderkleding) en de Carwash van Talant zijn vertegenwoordigd.

Wat is er te doen?

Kok Eelke Duursma van De Pleats uit Burgum geeft drie keer een kookworkshop. Kinderen kunnen muziekinstrumenten maken van afval. U kunt een mozaïek maken van oude tegels of een workshop volgen van ‘Hip Hergebruik’. Zij helpen u ‘garen’ maken van bijvoorbeeld oude t-shirts om daar vervolgens weer mee te breien of te haken. In kringloopwinkel Estafette wordt een repaircafé ingericht. U kunt er met kapotte spullen terecht voor reparatie.

Het gezondheidsplein
Wilt u weten hoe fit u bent of hoe het gesteld is met uw conditie? Kom dan naar het ‘gezondheidsplein’ van Oars! U kunt bijvoorbeeld een wandeltest doen. Aan de hand van diverse gegevens wordt uw fitheidsindex berekend. Ook kunt u een gezondheidscheck laten doen. Uw cholesterol, bloedsuiker en bloeddruk worden gemeten door een verpleegkundige en diëtiste. Ook voedingsadvies en beweegadvies is mogelijk. Daarnaast kunt u kijken naar sportdemonstraties van verschillende verenigingen. Ook zwembaden De Wetterstins uit Burgum en de Sawn Doarpen uit Gytsjerk zijn vertegenwoordigd op dit plein

Olga Commandeur
Dit jaar heeft Olga Commandeur -bekend van het tv-programma ‘Nederland in beweging’-haar medewerking aan de fair toegezegd. Commandeur is werkzaam voor Yalp. Yalp is een leverancier van sport- en speeltoestellen. Yalp en Olga zorgen er samen voor dat ouderen op een leuke manier in beweging komen. Olga Commandeur komt tijdens Oars! vertellen over Yalp. Daarna brengt ze Tytsjerkstradiel in beweging. Om 15.00 uur geeft ze een gratis clinic in sporthal De Wetterstins in Burgum voor iedereen die maar mee wil doen. Na al dat bewegen kunt u bovendien gratis een duik nemen in zwembad De Wetterstins.
Olga Commandeur Yalp-001

Waarom Oars!?
De twee gemeenten hebben duurzaamheid hoog in het vaandel. Tytsjerksteradiel is de vijfde best scorende millennium gemeente van Nederland. Ook eerlijke handel is belangrijk. Daarom zijn beide gemeenten ook zeer actief op het gebied van fairtrade. Ook stimuleren de ze op allerlei manieren sporten en bewegen.

Het volledige programma en alle deelnemers zijn te vinden op:
www.t-diel.nl/oars

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: