Eind 2017 is de gemeente Tytsjerksteradiel grotendeels voorzien van duurzame led-verlichting. In een paar maanden tijd zijn 1915 conventionele lampen omgebouwd naar led-lampen.

Een deel van de 1915 conventionele lampen betrof de zogenaamde SOX-lamp. Led-verlichting is vele malen zuiniger dan deze traditionele lamp en zorgt voor een reductie van de CO2-uitstoot. De SOX-lampen zijn dan ook vervangen door zogenaamde Saled-LED LS-S.

Verbetering van het milieu en energiebesparing
Afvalstoffen die doorgaans vrijkomen bij het opwekken van energie – zoals CO2 – hebben een slechte invloed op het milieu. Door de led-lampen zal de CO2-uitstoot – naar schatting – worden gereduceerd met 57.128 kg per jaar.De maatregelen die installateur Ziut in opdracht van de gemeente heeft getroffen zullen jaarlijks bovendien leiden tot een forse energiebesparing. De gemeente Tytsjerksteradiel is tevreden met dit beoogde resultaat en hoopt in de toekomst meer te kunnen bijdragen aan een beter milieu.

2200K kleurtemperatuur
De gemeente Tytsjerksteradiel kiest in het buitengebied bewust voor led-verlichting met een kleurtemperatuur van 2200K. Dit type licht heeft een minimaal blauwe component, waardoor het natuurvriendelijker is.

logo gemeente Tytsjerksteradiel

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: