Aanstaande donderdag 12 juli om 13.30 uur worden zo’n 65 genodigden uit de hele provincie verwacht op de Achterwei/Middelwei voor de onthulling van het 'stekjes'netwerk door gedeputeerde Jannewietske De Vries. Ter plaatse is er voor de genodigden en alle belangstellenden een hapje en drankje. U wordt als Eastermarders van harte uitgenodigd bij dit evenement aanwezig te zijn. Gratis Prosecco voor een ieder en een gezellig hapje. Dorpsdichteres Martsje Mud zal tijdens deze onthulling een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt gedicht voordragen. Tot ziens op 12 juli aanstaande. 

Meer informatie over het project in dit youtube filmpje (op 2.15 het Eastermarder 'stekje')

keunstwurk-001 

 

Persbericht:

Gedeputeerde opent 'stekjes' in Noordoost-Friesland

Op 12 juli aanstaande opent gedeputeerde Jannewietske de Vries (Recreatie & Toerisme) het stekjesnetwerk in Noordoost-Friesland. Ze doet dit door het stekje Volle Bank Reiziger van Paul Roncken aan de Achterweg/Middelwei bij Eastermar te onthullen. Een stekje is een plek om even te rusten tijdens het wandelen, maar ook een plaats voor ontmoetingen tussen mensen onderling en tussen mens en landschap. In totaal zijn er twaalf historie rijke locaties door kunstenaars voorzien van de bijzondere zitjes.

De bankjes, van bekende en minder bekende ontwerpers, nodigen bezoekers uit even tijd te nemen voor de omgeving en elkaar. Stekjes vertellen het verhaal van de locatie op speelse, verrassende en soms ontroerende wijze en laten zien hoe kunst de openbare ruimte kan verrijken.

Rondrit en officiële opening
De onthulling van het stekje bij Eastermar om 13.30 uur wordt voorafgegaan door een rondrit langs de westelijk gelegen stekjes in Noordoost-Friesland. Het konvooi met kunstenaars, ambtenaren en betrokkenen doet na de plechtigheid de overige rustplaatsjes aan.

Stekje aangekocht door Amerikanen
Er zijn stekjes bij Kollumerpomp, Zwaagwesteinde, Harkema, Wânswert, Veenwouden, Ee, Ferwert, Veenklooster, Twijzel, Eastermar, Ternaard en Tytsjerk. De laatste bevindt zich in de Overtuin van Park Vijversburg en komt van de hand van ontwerpers René Veenhuizen en Tejo Remy. Hun Soft Concrete Benches, hebben wat weg van schaapjes of witte poefjes ogen zacht, maar schijn bedriegt. De bankjes zijn namelijk van beton. Ze zijn echter gemaakt met een rubberen mal die meevormt, waardoor een glooiende vorm ontstaat. Het bijzondere werk, dat laat zien dat er meer mogelijk is ondanks vandalismeproof- en onderhoudsarm-eisen, is niet onopgemerkt gebleven in de mondiale kunstwereld. Inmiddels is het stekje zelfs al aangekocht door het San Fransisco Museum of Modern Art, waar het deel gaat uitmaken van de Dutch Design collectie.

Ondanks de aankoop door de Amerikanen hoeft het Park Vijversburg de bankjes niet te missen. De kunstenaars maakten namelijk vier verschillende versies. Twee blijven in Friesland, één gaat er naar San Fransisco en de laatste naar hun eigen galerie in Washington.

Uitgewerkt Frysk Fiersicht
De stekjes zijn gerealiseerd door Stichting Keunstwurk in samenwerking met Landschapsbeheer Friesland. Ze zijn mede mogelijk gemaakt door de provincie, de EU en de zes deelnemende  gemeenten (Achtkarspelen, Dongeradeel, Dantumadiel, Ferwerderadiel, Kollumerland en Tytsjerksteradiel). Zo kon het project uitgroeien tot één van de weinige gerealiseerde Fryske Fiersichten, de plannen die de provincie maakte samen met de Friese bevolking voor het Friesland van 2030.

stekje Eastermar

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: