Us dream komt út!

Al tijden schreef Geesje Zijlstra op het bord van de Zandloper over hoeveel dagen de eerste Oerfrysk whisky voor het eerst te proeven en te koop zou zijn. Het aftellen duurde drie jaar, maar eindelijk is het zover en vanaf heden te koop.

Normaal gesproken is er wat rivaliteit tussen Sumar en Eastermar (in voetbaltermen ‘de Slach om ‘e Stjonk') maar deze keer heeft juist samenwerking een uniek product opgeleverd.

Jelle Sixma (Blauwebessenkwekerij de Noardewyn) en Pat Zijlstra (bekend fan de Tút fan Eastermar) hebben een bijzondere single malt whisky op de markt gebracht op basis van oeroude gerstrassen. Deze rassen kwamen bijna niet meer voor in Friesland maar voor deze whisky weer opgekweekt. De whisky is gerijpt in geïmporteerde vaten, die o.a. eerder gebruikt zijn voor het maken van sherry.

IMG 3588
Pat Zijlstra geeft uitleg met achter hem de stookketel.

Na het stoken en drie jaar rijpen was het grote moment daar en kon de eerste fles Oerfrysk aangeboden worden aan o.a. burgemeester Gebben van Tytsjerksteradiel. Over de smaak van deze single malt whisky is men zeer te spreken. De meest genoemde term: zacht.

De stokerij staat weliswaar in Sumar (bij it Griene Nêst) maar zonder Eastermarder Pat Zijlstra, iemand die erg veel kennis heeft van het maken van wijn,  likeur maar ook van oude rassen en wat je er mee kunt doen en maken) zou deze whisky nooit het levenslicht hebben gezien. Iets waar Eastermar echt trots op kan zijn.
Tsjoch!

IMG 3585

IMG 3594
2023, het whiskyjaar met de paarse band op het etiket, volgend jaar een andere kleur

IMG 3609

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: