Uitnodiging voor alle Eastermarder

Op vrijdag 28 november 19.00 uur opent wethouder Houkje Rijpstra 'Praktijk Omdy' in Eastermar.

Hoewel het vakwerk in de etalage anders doet vermoeden, gaat het bij 'Omdy' om ‘onthokken’. Tegenwoordig krijgen veel mensen een etiketje, zodat ze in een hokje passen. Dat geldt voor therapieland, dat geldt voor de kunstwereld, dat geldt voor de reguliere zorg en het onderwijs. Alles moet afgemeten worden, vaak volgens financiële regels. We vergeten soms naar de mensen zelf te kijken en naar hun omgeving. Met onze praktijk voor beeldende therapie, tevens kunstatelier, tevens ontmoetingsplek proberen wij de mens weer centraal te stellen. Er valt veel meer over beeldende therapie te vertellen maar in het kort komt het er op neer dat je verhalen of gevoelens kunt bespreken maar ook verbeelden. De combinatie van die twee, verbeelden en bespreken, leidt vaak tot een andere benadering dan alleen verbale therapie. Beeldend therapeuten hebben geleerd de vertaalslag van het beeld naar het woord te maken, maar ook hoe ze gesprekken moeten voeren zoals b.v. het maatschappelijk werk doet. 'Omdy' is wat het zegt: een plek waar het om jou gaat. Je kunt er terecht als je in je leven ergens in vast loopt. Denk aan (dreigende) scheiding, problemen met kinderen, persoonlijkheidsstoornissen, onzekerheid, plotseling verlies. Situaties waarvan je misschien vindt dat je ze zelf op moet kunnen lossen, maar waarvan je eigenlijk niet goed weet wat je ermee aan moet. 'Omdy' loopt – soms letterlijk en zo nodig op locatie – met je mee om het scherp krijgen. Het klassieke elke-2-weken-een-consult-van-een-uur past daar meestal niet bij. Zo nodig app of Skype ik, ga ik een heel weekend of ’s avonds met iemand aan de slag, ben ik bij lastige situaties als ondersteuning aanwezig of betrek ik anderen (partner, huisarts, goede collega) in de aanpak. In het klassieke denken, dekken verzekeraar niet alles, maar ik durf daar best de discussie over aan. Het gaat om het verhelpen van iemands 'probleem'.

Wij - Arjan en Gepke - doen dit samen. Arjan richt zich vooral op coaching, training en het begeleiden van groepen. Tegelijk is 'Omdy' een kunstatelier met een open deur, centraal in ons dorp. Geregeld zitten wij daar te werken aan een eigen kunstwerk of aan een opdracht voor iemand anders. Wie geïnteresseerd is kan beeldend werk bekijken, krijgt uitleg met een kop koffie en - als het zo loopt - een goed gesprek of ruimte om mee te doen met kunst maken. De ruimte leent zich voor exposities, ook van anderen. Twee maal per maand, op de eerste twee woensdagmiddagen van de maand, zit er een groep kinderen die na school les krijgt in kunst. Dit is ook mogelijk voor volwassenen. Het vakwerk in de etalage staat inmiddels vol met hun creaties. Dat zijn de hokjes die we wel willen bewaren. We hopen dat jullie komen op 28 november en anders een keer een 'bakkie komen halen'.

Weetje: wij gaan tijdens de opening samenwerken met Cool runnings uit Tolbert. Dit is een project voor serious request, het glazen huis. Zij gaan naar de Noordkaap. Ze zijn te vinden op facebook.

 

Tot ziens, Arjan en Gepke

OMDY, praktijk voor beeldende therapie

E. M. Beimastrj. 53, Eastermar

0512-764170 

Omdy2

Omdy1

 

 

Oar doarps- en ferieningsnijs:
Ek nijsgjirrich: