image008

Het Pakhuis

Dit prachtige pand, dat ook met de dorpsvernieuwing in oude glorie werd hersteld, heeft een lange stoet bewoners zien komen en gaan. Gebouwd als pakhuis kent het een geschiedenis van opslag, hoewel er ook andere bestemmingen zijn geweest . Het heeft zelfs een tijd leeg heeft gestaan en is ternauwernood aan de sloophamer ontsnapt.
Aan het begin van de vorige eeuw had een spullenbaas hier zijn hele handel in dozen en trommels aan touwen opgehangen waarop dan weer planken werden gelegd voor nog meer spullen. Hij had, dacht hij, zijn zaakjes goed voor elkaar. Totdat….. op een kwade nacht door het gewicht de touwen braken en de hele handel naar beneden kwam.
Na de oorlog heeft men geprobeerd een jeugdherberg in dit pand te krijgen maar dat liep op niets uit. Het kreeg een hele andere bestemming: opslag- en stalling van imitatie-Hindelooper meubeltjes, kazen van de zuivelfabriek, vee van Brada, en boten van Antonides. De gemeente kocht in 1989 het pand om het in oude luister te herstellen door de voorgevel weer in oude stijl op te trekken.

Ek nijsgjirrich: