tjoelker

Modezaak Tjoelker

Op de plaats van deze winkel  heeft een dubbel woonhuis gestaan. Deze panden hebben heel wat ondernemers gehuisvest zoals Willem en Anna Postma. Willem was voerman en handelde in petroleum. Daarnaast woonde Sjirk en Gelske Bijma. “Lytse Sjirk begon als groenteboer en ging met de hondenkar langs de huizen. Later was hij melkrijder en ventte met petroleum.
Waar nu het woonhuis is (naast de winkel), stond een huis met winkeltje. Hier was de Sparwinkel van Gerardus de Haan. Het is dus niet verwonderlijk dat op deze plaats, met zoveel ondernemersgeest, een modern winkelpand verrijst als in 1952 Bijma zijn handel in vlammen op ziet gaan.
In deze zaak vestigt Hielke Fokkinga een textielwinkel, welke in 1970 door Pieter Tjoelker wordt overgenomen. Vandaag de dag kan men hier terecht voor dames en herenkleding, linnengoed, fournituren etc. Sinds een jaar is in dit pand ook de informatiepost van de VVV Eastermar gevestigd. U kunt hier terecht voor folders over de omgeving en er zijn diverse beschrijvingen van wandel- en fietstochten te verkrijgen. Een bezoekje zeker waard.

Update 2021: in 2009 is de winkel van Tjoelker gestopt. In 2020 is de winkel afgebroken en een nieuw pand bij het westelijk gelegen woonhuis betrokken.

Ek nijsgjirrich: