image028

Okkema Installaties

In de grote schuur was zo’n honderdvijftig jaar geleden al een wagenmakerij. Een van de wagenmakers, Jan Hendriks Vledder, placht op zondag de wagens aan de kant te schuiven om zo ruimte te maken voor godsdienstoefeningen. Ook voor de kinderen van de “zondagsschool” was hier dan een plekje in de schuur. Met de komst van de twintigste eeuw ziet wagenmaker Douwe Harmsma het gevaar voor zijn handel: de komst van de auto. Hij hangt een bord op met de tekst:“ Boeren let op uw zaak. Koopt nooit luchtbanden; ze zijn altijd lek en trekken zwaar!” Maar omdat hij ook fietsen repareerde kon hij die luchtbanden niet uit zijn zaak weren.
Na Douwe Harmsma komt hier de turf opslag van Johannes en Rienk van de Kuip. Als Johannes naar Canada vertrekt zet Rienk de brandstoffenhandel alleen voort.

In de zestiger jaren wordt het oude woonhuis afgebroken en wordt er een nieuw voor in de plaats gezet. In de schuur achter het huis start Minne Okkema zijn installatiebedrijf.

Update 2021: Okkema installaties in inmiddels verhuist naar de Grote Hornstweg 19c. Het pand is nu in functie als woonhuis. De grote schuur, waar het bedrijf was gevestigd, is afgebroken.

 

Ek nijsgjirrich: