hamstra grientespecialist

Hamstra’s Groenten en Fruit

Ook hier was een schoenmaker aan het werk, maar dat was zeker honderd jaar eerder dan bij de buren op no. 55. Toen daar rond 1900 voor het eerst het leer op maat werd gesneden, waren hier de gelooide huiden al van de planken verdwenen om plaats te maken voor balen linnen en baai, van het snijdertje, dat er vakkundig maatkleding van maakte. Later had Jan van de Meer hier een kleine winkel en handelde daarbij in kleinvee.

In 1935 zet groenteman Roorda hier kisten met groenten en fruit neer. Hij laat het oude pand afbreken om er een nieuw huis neer te zetten. Destijds kostte hem dat 'slechts' fl.1700,00. Na hem komt Bouke Procee die het pand huurt en het assortiment uitbreidt met grutterswaren waarbij hij de naam “SPAR” op de winkelruit mag zetten. Het is ook deze Bouke die als allereerste ijsjes in Eastermar verkoopt.

Vanaf 1971 stalt Feike Hamstra hier zijn groenten fruit en specialiteiten uit. Hij is nog vaak te vinden in de winkel welke inmiddels door zijn zoon Jannes is overgenomen. IJsjes kan men hier niet meer krijgen; maar naast verse groenten en fruit is hier ook het adres voor biologische producten. Jannes stond er om bekend dat hij jaarlijks de rauwkostbokaal wist te winnen, een prijs van de VAST-groep: een organisatie van zeven toonaangevende groente- en fruitgrossiers in Nederland.

Update 2021: in 2013 kwam er na 50 jaar een einde aan de groentewinkel van de familie Hamstra. Een aantal jaren heeft de winkel dienst gedaan als atelier en praktijk voor beeldende therapie Omdy.
Nieuwe eigenaren van het pand hadden in eerste instantie geen bestemming voor het winkelgedeelte. Tot de kans zich voordeed en de ruimte als winkel verhuurd kon worden. Sinds 2020 kun je bij Landelijk en Stoer terecht voor woonaccesoires, planten en cadeau's.

Ek nijsgjirrich: