image020

Schildersbedrijf Haveman

Voordat dit pand rond 1900 werd aangepast aan de moderne eisen van die tijd, grotere etalageramen, heeft het heel wat mensen onderdak verleend. Van dorpsrechter tot berooide dorpeling, die hier m.b.v. de Diaconie een kamertje kreeg toegewezen.
Na een verbouwing in 1915 had Andries van de Meulen hier een koperslagerij met winkel. Hij gaat zijn geluk elders beproeven en Hendrik Meyer volgt hem op. Behalve als koperslager en winkelier in drogisterijwaren verdient hij in de oorlogsjaren de kost als fotograaf. Hierbij wordt hij geholpen door beroepsfotograaf Pieter Idsinga, die met zijn gezin in een houten huisje achter de zaak woont. Twintig jaar lang drijft hij hier zijn uiteenlopende handel en verhuurt het pand dan aan Sjoerd Betten, die naast de stopflessen en hoestdrankjes, galanterieën uitstalt.
Na hem komt Alle Wink in de zaak. Hij is schilder en de potten met zalf en de pleisters moeten het veld ruimen voor potten verf en schuuurpapier. Tot 1975 zwaait hij hier met de schilderskwast en geeft deze door aan Otto Akkerman. Sinds 1996 is het schilder Haveman die hier de kleur bepaalt.

Update 2021: Na de schilder zat erin het pand jarenlang de fietsenwinkel van Hendrik van der Valle. Nu is het pand een woonhuis.

 

Ek nijsgjirrich: