image044

“Rabobank”. De Coöperatieve Boerenleenbank van Eastermar is ooit begonnen met enkele duizenden guldens en een kroontjespen. Dat was in 1913, omdat na afloop van een vergadering van de begrafenisvereniging was geopperd of er niet eens gesproken moest worden over de oprichting van een Boerenleenbank, die “den kleinen man tegen een niet hooge rente geld kan lenen.” Deze kredietverstrekking kwam de groei van de boerenbedrijven en de plaatselijke woningbouw ten goede.
Vlak na de oorlog wordt het woonhuis op E.M.Beimastraat 11 als bank in gebruik genomen. In 1958 wordt Sjoerd Veerman benoemd tot bankkassier en onder zijn leiding groeit de bank uit tot middelgrote plattelandsbank. Dat vraagt om uitbreiding van het bankgebouw.

In 1968 wordt er op de plaats van het oude en het naastliggende pand, waarin tot op dat moment kapper Brandsma zijn klanten bedient, een groot nieuw bankgebouw neergezet. De bank moet met haar tijd mee gaan, zowel wat het innerlijk (automatisering, euro etc.) als het uiterlijk betreft. En dat laatste is goed zichtbaar, want het afgelopen jaar heeft dit bankgebouw alweer een facelift ondergaan.

image046

Update 2021: op dit moment is het pand in gebruik door Stichting Oorsprong.

Ek nijsgjirrich: