terras zandloper

De Zandloper

Lang geleden oefenden hier schoenmakers, graankooplieden, wagenmakers, bakkers, slagers  en veekooplui hun beroep uit. Van één veekoopman wordt verteld dat hij regelmatig dronken thuiskwam van de  markt. Dat was op zich niet zo’n probleem, want het paard voor zijn wagen kon de weg naar huis zelf wel vinden. Het probleem zat hem echter wel in het ronden van de bocht aan het einde van de steeg, daar liep de wagen regelmatig schade op. Op een gegeven moment werd de koopman dit zo zat dat hij de hoek van de steeg in puin sloeg. Uiteindelijk gaf hij  opdracht om de hoek rond te maken, hetgeen gebeurde.
In dit pand was een herberg gevestigd met stalling ” De Witte Paarden”. Een van de herbergiers, Jacob Hoeksma, was een verwoed bunzingjager. Men kende hem dan ook niet beter als “Jacob Murd van de Murdehoale”.

In 1910 moet ook voor dit pand de brandweer uitrukken, en krijgt het nadien een nieuwe gevel. Het wordt nog lange tijd gebruikt voor logies en ontbijt en nog steeds kan men er voor Bêd en Brochje terecht bij Geesje van Burum. De deel van het pand, dat nu de naam “De Zandloper” draagt, is ingericht als galerie/winkel. Bovendien kan men op het intieme terras een eenvoudige maar heerlijke maaltijd of een drankje nuttigen.

Update 2021: In het biologische winkeltje van de Zandloper kun je terecht voor eigengestookte likeur en whisky. De Tút van Eastermar is een heerlijke likeur in meerdere smaken verkrijgbaar, alles gemaakt van vruchten uit de plaatselijke omgeving.

Ek nijsgjirrich: