Hierbij stuur ik foto's die vermoedelijk gemaakt zijn rond 1982. De 'Nooit Volmaakt' is - voor eigen risico - gebouwd in 1910 bij Barkmeijer in Briltil.

​1910: de eerste eigenaar was Jan Boom uit Eastermar. In 1919 wordt het schip verkocht, vermoedelijk aan een familielid. De achternaam van de nieuwe eigenaar is namelijk ook Boom.

De Nooit Volmaakt op de Snakkerbuorren

1919: de tweede schipper/eigenaar (tot 1938) is Klaas Johannesz Boom, eveneens uit Eastermar. Op deze foto uit 1932 ligt de 'Nooit Volmaakt' als vrachtschip aan de Snakkerbuorren in Eastermar. Een prachtig sfeerplaatje dat destijds in de Friesland Post stond. De zoon van schipper Klaas Boom heeft deze foto ter beschikking gesteld.​

Rond 1975 kocht mijn vader Leo Ligtenberg de 'Nooit Volmaakt' als uitgebrande woonark in Amsterdam. Een zeer uitgebreide restauratie volgde en in 1979 is het schip te water gegaan.

Het eerste contact met de familie Boom vond plaats zo rond 1975. De schippersvrouw (de vrouw van Klaas Johannesz Boom, de tweede eigenaar) hebben wij destijds bezocht in een bejaardentehuis.

​Vermoedelijk in 1981 of 1982 is het schip tijdens een zomervakantie teruggeweest in Eastermar. Volgens mijn moeder herkende de lokale manufacturenwinkelier het schip direct. "Hé, dat is het schip van oom Klaas." Binnen 2 uur zat de roef vol met allemaal mensen die iets te maken hebben gehad met het schip. Wie die mensen waren weet ik niet, ik was er ook niet bij destijds. Wat ik wel weet is dat een aantal mensen een dag later een zeiltocht hebben gemaakt op het meer.

Hoewel er dus in het verleden al contact is geweest met de familie Boom, ben ik weer op zoek naar hen. Ik ben namelijk bezig om de geschiedenis van het schip te documenteren. Dit, omdat er deze zomer een boek uitkomt waarin de 'Nooit Volmaakt' beschreven wordt. Aan mijn vader kan ik het helaas niet meer vragen: hij is 12 jaar geleden overleden.
Wie kan mij in contact brengen met deze familie?

Met vriendelijke groeten,
Rob Ligtenberg

Voor contact kunt u mailen naar rob.ligtenberg62@gmail.com of bel 06-48672791
w​w​w.varenmetdenooitvolmaakt.nl

Oare artikels mei âlde foto's en ferhalen: