Hier informeren wij u ook over gerelateerde activiteiten, georganiseerd door andere organisaties.

Aanbieding eerste bramen 2017 en het bramenboek 'Bij de bramen langs'.
Donderdag 17 augustus 2017, 16:00 - 18:00 uur, Verhalenkamer, Eastermar

De Brommels Commissie organiseert in samenwerking met de initiatiefnemers van het bramenboek en met Stichting Dam Jaarsma, het aanbieden van de eerste bramen van 2017 en het aanbieden van het eerste exemplaar van het boek 'Bij de bramen langs'.

Tijdens deze middag hoort u een korte inleiding over het thema van Brommels! 2017: volksverhalen. Ook zal de middag bij wijze van voorproefje van Brommels! met enkele verhalen verlevendigd worden.

Wilt u aanwezig zijn bij deze feestelijke middag in de tuin van de Verhalenkamer, Snakkerbuorren 6 te Eastermar? Geeft u zich dan uiterlijk 14 augustus op via en vermeld met hoeveel personen u komt. Of  bel  0511 - 542476.

Brommels! Een sappig verhaal
Thema: Wâldpykverhalen
Zaterdag 26 & zondag 27 augustus 2017
In Eastermar, Boelenslaan en andere plaatsen in de Noardlike Fryske Wâlden

Verhalenverteller Douwe Kootstra neemt je mee in de wereld van de bekende mollenvanger, steentjesverzamelaar, verhalenverteller en wonderdokter Andries Bijma uit Boelenslaan.
Op het erf en in de schuur van de originele woonplek van Bijma wordt je ingewijd in het bijzondere leven van 'zwarte Anders' zoals hij ook wel werd genoemd.

In Eastermar zal in en rond de Verhalenkamer ook een speciaal programma te horen en te zien zijn.

Meer details over de programmering volgen.

briefkaart brommels 2017

 

Verhalenkamer, Eastermar
Kamer vol beroemde en onbekende verhalen uit de Friese Wouden, Frysk en Nederlandstalig
Op afspraak. Ook geschikt voor groepen

Beroemde, beruchte en minder bekende verhalen lezen, beluisteren en bekijken (Frysk en Nederlandstalig)

Volksverhalen zijn onlosmakelijk verbonden met landschap en inwoners uit de Fryske W├ólden, de W├óldpiken. De W├óldpyk is dwars, oars as oars, ruig, vrijgevochten en trots, levend in een sm├╗k landschap van elzensingels en houtwallen. Maar oh zo bijgelovig; achter elke boom kon de duivel staan. De W├óldpyk was bang voor spoken en overtuigd van de kracht van de wonderdokter. De W├ólpyk was mollenvanger, keuterboer en genezer en zat vol sterke verhalen. Dam Jaarsma uit Eastermar was een wel heel bijzondere W├óldpyk: in zijn eentje verzamelde hij op de fiets maar liefst 17.000 van deze verhalenÔÇŽ

In de Verhalenkamer kunt u verhalen uit de Wâlden beleven: lezen, beluisteren, bekijken, zowel Frysk als Nederlandstalig. Ook vindt u hier uitgebreide informatie over Nederlands grootste volksverhalenverzamelaar Dam Jaarsma, evenals door hem geschreven boeken en gedichten.

De intieme Verhalenkamer is ook heel geschikt om met een kleinere groep te bezoeken. We stellen graag in overleg een arrangement voor u samen, bijvoorbeeld met een verhalenverteller, al dan niet met muziek. Voor meer informatie en contactgegevens: de Verhalenkamer.

Wanneer: In overleg op afspraak
Waar: pronkkamer in boerderij uit 1795, Snakkerbuorren 6 in Eastermar
Kosten: gratis. Kosten voor eventueel programma afhankelijk van arrangement

image 2016 08 17 verkleind

 

Vertaling ├ęn Fryske herduk van 'Mearkes ├║t 'e W├ólden sammele troch Dam Jaarsma'
Prachtig boek weer verkrijgbaar na 2 jaar uitverkocht te zijn geweest

Voor meer informatie over het boek: klik hier.

Waar: in de Verhalenkamer te Eastermar, Snakkerbuorren 6, in de boekhandel of bij de Afuk
Afhalen in Verhalenkamer:  Via afspraak met de beheerder Pauline van Apeldoorn, tel: 0512 - 471885 of 06 - 10854464, mail:
Kosten: ÔéČ 19,90 hard cover, beide talen dezelfde prijs.

Rondleiding 'Dorp vol verhalen' / 'Doarp fol ferhalen', Eastermar
Dorpsrondleidingen over Dam Jaarsma en Eastermar.
Dag en tijdstip op uw aanvraag

Ontdek in de voetsporen van Dam Jaarsma zijn geboortedorp, het mooie Eastermar. Onder leiding van een speciaal opgeleide Dam Jaarsmadorpsgids leert u in ca. 1,5 uur hoe Jaarsma op de fiets zo veel volksverhalen verzamelde, hoe hij mensen aan de praat kreeg en hoe hij vele verzamelingen van volkskunst, gebruiksvoorwerpen, schilderijen, grafiek en nog veel meer aanlegde. Hoor anekdotes over deze aimabele, verstrooide, kleurrijke dorpsgenoot. Jaarsma''s ''verzamel-gen'' is nog steeds aanwezig in het dorp...

Graag van te voren telefonisch aanmelden of via het opgaafformulier dorpsrondleiding. Dan kunnen wij van te voren een of meer gidsen voor u regelen.

Fiets- en Wandelroutes combineren verhalen met landschap en (cultuur)historie
40 km. of 15 km. fietsen, wandelen of scootbobiel rijden
24 x 7 gratis routekaarten op te halen

Twee prachtige routes van 15 km. en van 40 km.
Ontdek op de fiets, te voet of in de scootmobiel de (cultuur)historie en het landschap van de Friese Wouden, samen met vele volksverhalen. U zult begrijpen waarom het landschap zo'n belangrijke rol heeft gespeeld in de volksverhalen uit de streek van Dam Jaarsma.
De informatie en verhalen geven extra kleur aan de Dam Jaarsmaroutes. Ze schetsen de historische sfeer waarin Jaarsma de route zou hebben gereden.

Start routes:
fietsknooppunt 79 te Eastermar, hoek E.M. Beimastrjitte/Teije Tolstraat.
Daar haalt u de gratis papieren routekaart uit het speciale bakje bij het bord van fietsknooppunt 79.
Hier download of leest u het bijbehorende PDF-document met veel meer verhalen en achtergrondinformatie.

Zie voor meer informatie hier.

Startpunt fiets- en wandelroutes

 

In het jubileumjaar 2014 organiseerde de stichting verschillende soorten activiteiten. Men kon bijvoorbeeld luisteren naar verhalenvertellers, tentoonstellingen bezoeken, genieten van muziek, lachen met straatartiesten of deelnemen aan verhalenschrijfwedstrijden. Voor het volledige jubileumprogramma van 2014 klikt u hier.

Kontakt mei Eastermar.nl

Tekst laten voorlezen

Wanneer u een Friese tekst niet goed kunt lezen, dan is er de mogelijkheid om het artikel te laten voorlezen. Druk dan bovenaan het artikel op 'Harkje'.
Knopo om een artikel te beluisteren

Ook bestaat er de optie om alleen een bepaald stukje tekst te beluisteren. Selecteer dan de beoogde tekst en druk op het luisterknopje.
Deze voorleesfunctie is mede tot stand gekomen dank zij de AF├╗K.
Complete uitleg ┬╗

Nei boppe